Διεθνές Συνέδριο στο Λονδίνο για την Ανθρωπιστική Κρίση στο Σουδάν
Στο Λονδίνο, διεξάγεται σήμερα Τρίτη, 15 Απριλίου 2025, ένα διεθνές συνέδριο που συγκεντρώνει εκπροσώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν. Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία έχει ανακοινώσει επιπλέον βοήθεια ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη 650.000 Σουδανών, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη. Παρόλα αυτά, το Σουδάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πρόσκληση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στο συνέδριο, κατηγορώντας τα για υποστήριξη των Παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Σουδάν δεν προσκλήθηκε. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην προσκαλέσουν καμία από τις δύο εμπόλεμες πλευρές, λόγω της έλλειψης διάθεσης για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Σήμερα, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν (SAF) και των RSF έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ακραία επισιτιστική ανασφάλεια.
Λιμός και Καταγγελίες για Γενοκτονία
Συγκεκριμένα, περίπου 24,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας, βρίσκονται αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ πάνω από 638.000 άτομα είναι σε κατάσταση καταστροφικής πείνας. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση του Σουδάν έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας τα ΗΑΕ για συμμετοχή σε γενοκτονία μέσω της υποστήριξης τους προς τις RSF. Επιπλέον, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τη συστηματική χρήση του βιασμού ως όπλου πολέμου, με εκατοντάδες περιστατικά να αναφέρονται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, ιδιαίτερα στη περιοχή του Νταρφούρ.
Εκτοπισμός και Προσφυγικό Κύμα
Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται καθώς περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, καθιστώντας το Σουδάν τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως. Πάνω από 3 εκατομμύρια Σουδανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, με έναν αυξανόμενο αριθμό προσφύγων να προσπαθεί να φτάσει στην Ευρώπη. Μόνο τους πρώτους μήνες του 2025, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες που έχουν επιχειρήσει αυτό το ταξίδι.
Επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο
Η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν έχει άμεσες επιπτώσεις και για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο αριθμός των Σουδανών προσφύγων που φτάνουν στη χώρα συνεχώς αυξάνεται. Η αστάθεια στην περιοχή επίσης απειλεί τη διεθνή ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και ενισχύει την παρουσία εξτρεμιστικών ομάδων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σχετικά με την παγκόσμια ασφάλεια. Οι διεθνείς αντιδράσεις και η έκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα κρίνουν εν μέρει την πορεία αυτής της κρίσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες για την αντιμετώπιση τέτοιων σημαντικών προκλήσεων.