Σοκ στην Διεθνή Κοινότητα από την Ρωσική Πυραυλική Επίθεση στη Σούμι
Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ εξαιτίας της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας. Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander έπληξαν την πόλη περίπου στις 10:15 τοπική ώρα το πρωί, προκαλώντας αναστάτωση και τραγωδία. Περισσότεροι από 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν, με τις εικόνες από το σημείο της επίθεσης να είναι πραγματικά σοκαριστικές.
Η επίθεση θεωρείται η πιο αιματηρή που έχει διαπραχθεί από ρωσικές δυνάμεις από την αρχή του έτους. Σημειώνεται ότι το πλήγμα συνέβη ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, ενώ πλήθος κόσμου βρισκόταν στους δρόμους κατευθυνόμενο προς τις εκκλησίες για τις εορταστικές λειτουργίες. Ορόσημο έχει η γεωγραφική θέση του Σούμι, το οποίο βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και την περιοχή του Κουρσκ.
Διεθνείς Αντιδράσεις και Καταδίκες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι είναι «βαθιά θορυβημένος» και «σε κατάσταση σοκ» μετά την ρωσική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε τόσους πολλούς αθώους πολίτες. Τόνισε ότι η επίθεση κατά την διάρκεια της Κυριακής των Βαΐων και στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας προσθέτει στη μακρά σειρά επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις, που έχουν οδηγήσει σε θύματα μεταξύ των αμάχων και μεγάλες καταστροφές.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε το ρωσικό πλήγμα «βάναυση υπενθύμιση» της ανάγκης να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μπράιαν Χιουζ, υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να τερματίσει τον πόλεμο και να επιτύχει βιώσιμη ειρηνική λύση.
Ευρωπαϊκές Αντιδράσεις και Εκκλήσεις για Ειρήνη
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε την επίθεση ως πράξη βαρβαρότητας και υπογράμμισε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να είναι ο επιτιθέμενος». Επίσης, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλλας, χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «εφιαλτική κλιμάκωση» και κάλεσε σε άμεση κατάπαυση πυρός, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε την ανάγκη για «ισχυρά μέτρα» ώστε να επιβληθεί η ειρήνη.
Συλλυπητήρια και Ανθρωπιστική Κρίση
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια τόσων ανθρώπων και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων. Στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «αυτή η βία πρέπει να τελειώσει» και απαιτεί κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επανέλαβε ότι η ρωσική επίθεση είναι μια «τραγική υπενθύμιση» για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.
Στο προσκήνιο η Πρόσκληση του Ζελένσκι προς τον Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τον να επισκεφθεί την Ουκρανία για να δει τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η ρωσική επιθετικότητα. Ο Ζελένσκι τονίζει πως είναι ζωτικής σημασίας ο Τραμπ να κατανοήσει την πραγματικότητα των γεγονότων, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση ή διαπραγμάτευση σχετικά με τον πόλεμο. Αναφέρει επίσης ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί τον Πούτιν», επισημαίνοντας την ανάγκη για την παύση της βίας και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.
Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη και η διεθνής κοινότητα καλείται να επιδείξει αλληλεγγύη και στήριξη στους πολίτες της, εν μέσω ενός συνεχιζόμενου ανθρωπιστικού κρίσιμου. Εν όψει αυτών των δραματικών εξελίξεων, οι φωνές για ειρηνικές λύσεις εντείνονται, προσδοκώντας σε μία πιο ασφαλή και ευημερούσα μελλοντική προοπτική για την περιοχή.