Σοβαρές Αντιδράσεις για Τα Ισραηλινά Πυρά Κατά Διπλωματικής Αντιπροσωπείας
Ο «εφιάλτης» στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με τις διεθνείς πιέσεις να εντείνονται. Σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ, η περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φτάσει στην περιοχή δεν έχει διανεμηθεί ακόμα. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι 93 φορτηγά με προμήθειες μπήκαν στον παλαιστινιακό θύλακα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διεθνείς πιέσεις στο Τελ Αβίβ αυξάνονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προειδοποιεί ότι θα επανεξετάσει τους πολιτικούς και οικονομικούς της δεσμούς με το Ισραήλ.
Μια νέα κρίση ξέσπασε στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου πολυπληθή αντιπροσωπεία ξένων διπλωματών βρέθηκε στο στόχαστρο ισραηλινών στρατιωτικών πυρών. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές στον αέρα, επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, αφού η αντιπροσωπεία φέρεται να παρεκκλίνει από την ασφαλή διαδρομή που είχε συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με βίντεο που έχει καταγραφεί, οι διπλωμάτες, την ώρα των πυρών, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στα γύρω κτήρια. Η οργή που εκδηλώθηκε από την διεθνή κοινότητα είναι προφανής, καθώς οι διπλωμάτες προέρχονταν από χώρες όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, καθώς και κράτη της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής και καταδίκασαν το περιστατικό με ένταση.
Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη καλέσει τους Ισραηλινούς πρέσβεις για εξηγήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαιτήσει υπευθυνότητα από την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις συνεχίζονται, καθώς το γεγονός αυτό συμβαίνει σε μία χρονική στιγμή όπου το Ισραήλ δέχεται ισχυρές πιέσεις να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια και να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Γάζα.
Διεθνείς καταδίκες και απαιτήσεις για εξηγήσεις
Η αυξανόμενη δημόσια αγανάκτηση γύρω από την κατάσταση στην Τζενίν συνδυάζεται με τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιτρέψει τη σωστή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζάρικ, επιβεβαίωσε ότι η βοήθεια που έχει φτάσει στην περιοχή δεν έχει διανεμηθεί επαρκώς, παρά τις δηλώσεις του Ισραήλ για το αντίθετο.
Ο βρετανός χειρουργός Τομ Πότοκαρ αποκάλυψε τις δραματικές συνθήκες που εκτυλίχθηκαν, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην περιοχή, περιγράφοντας τη Γάζα ως «σφαγείο». Σε αυτούς τους καιρούς έντονων συγκρούσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, ο Πάπας Λέων από το Βατικανό επανέλαβε τις εκκλήσεις του για ειρηνικές λύσεις και άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Βρετανία έχει σταματήσει τις εμπορικές συνομιλίες με το Ισραήλ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, τόνισε ότι η αναθεώρηση των σχέσεων εξαρτάται από την ικανότητα του Ισραήλ να διευκολύνει τη ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ιταλία, παράλληλα, κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την απρεπή συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού. Αλληλέγγυο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση αυτή κοινωνεί την περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου.
Τέλος, η Αίγυπτος καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση και απαιτεί να δοθούν εξηγήσεις για το συμβάν, χαρακτηρίζοντας το “καταφανή παραβίαση των διπλωματικών κανόνων”. Οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται, αποσκοπώντας στη διασφάλιση της ασφάλειας των διπλωματών και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.