Διεθνής Σύνοδος για την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης
Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξένησε στο Λονδίνο μια ιστορική σύνοδο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος μετανάστευσης (OIC), στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 40 χώρες, περιλαμβάνοντας ευρωπαϊκές χώρες, χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, καθώς και εκπροσώπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν σε μια σειρά από αυστηρότερα μέτρα με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Η ατζέντα περιλάμβανε την:
- Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.
- Καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών στο διαδίκτυο.
- Χαρτογράφηση της παγκόσμιας δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων.
- Αύξηση των διώξεων κατά των διακινητών ανθρώπων.
- Νέα συνεργασία με τη Γαλλία για την ενημέρωση των Αρχών στις χώρες προέλευσης και τη βελτίωση του εντοπισμού πλαστών εγγράφων
Η υπουργός Εσωτερικών, Υβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι «το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης υπονομεύει την ασφάλεια μας και θέτει ζωές σε κίνδυνο. Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο ηγήθηκε της διεθνούς προσπάθειας για τη διάλυση αυτών των εγκληματικών δικτύων στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την ενίσχυση των συνόρων».
Ο Διοικητής Ασφάλειας Συνόρων, Μάρτιν Χιούιτ, τόνισε πως «το OIC απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση. Οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται ευάλωτους ανθρώπους για οικονομικό όφελος, με επικίνδυνα ταξίδια σε μικρές βάρκες. Αυτή η σύνοδος αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποδιοργάνωση των δικτύων αυτών».
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος (NCA), Γκρέιαμ Μπίγκαρ, υπογράμμισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, δηλώνοντας πως «οι συμμορίες χρησιμοποιούν εξελιγμένες διαδικτυακές μεθόδους και παράνομα χρηματοοικονομικά δίκτυα. Η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση αυτών των εγκληματιών».
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 33 εκατομμυρίων λιρών με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τη διάλυση των εγκληματικών δικτύων στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
Αυτή η σύνοδος υπογραμμίζει τη δέσμευση των κρατών να συνεργαστούν και να αναλάβουν δράση ενάντια σε ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, τη παράνομη μετανάστευση.