Φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας και Διεθνείς Αντιδράσεις
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να είναι τραγική, με αναφορές για περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φτάσει στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι συνθήκες είναι δραματικές, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στον Παλαιστινιακό θύλακα. Αυτή η περιορισμένη βοήθεια έρχεται σε μια στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις πιέσεις προς το Τελ Αβίβ, ζητώντας την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα επανεξετάσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραχώρησε συνέντευξη μετά από πέντε μήνες αποχής, ακολουθούμενος από έντονη κριτική σχετικά με τις στρατιωτικές ενέργειες της χώρας του. Στη συνέντευξη, υπογράμμισε ότι “το Ισραήλ, μέχρι το τέλος του πολέμου, θα ελέγχει ολόκληρη τη Γάζα“. Ωστόσο, δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε μια ευκαιρία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, προβαίνοντας σε δηλώσεις ότι “20 όμηροι είναι «σίγουρα» ζωντανοί στη Γάζα“.
Ο Νετανιάχου επισημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποφύγει μια ανθρωπιστική κρίση για να διατηρήσει την ελευθερία δράσης του. Έκανε επίσης αναφορά στο σχέδιο του Τραμπ για τη μετεγκατάσταση στη Γάζα, το οποίο βλέπει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ πιθανότατα σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ.
Διεθνής Καταδίκη και Αντιδράσεις λόγω του Περιστατικού στη Τζενίν
Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο μετά από το περιστατικό στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες προχώρησαν σε προειδοποιητικά πυρά κατά ξένων διπλωματών. Ιταλία και Γαλλία κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρεσβευτές στις πρωτεύουσές τους για εξηγήσεις, ενώ η Ισπανία προγραμματίζει δημόσια διαμαρτυρία μέσω του επιτετραμμένου της ισραηλινής πρεσβείας στη Μαδρίτη. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε τους πυροβολισμούς ως “απαράδεκτους” και ζήτησε λογοδοσία από τους υπευθύνους.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε δηλώσεις που καταδικάζουν την επίθεση, τονίζοντας ότι αυτή η πράξη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των διπλωματών. Αίγυπτος και Γερμανία επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συγκεκριμένη επίθεση, ζητώντας πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων και σεβασμό των διπλωματικών αποστολών. Η συσσώρευση διεθνών αντιδράσεων δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεσες ενέργειες που θα αποτρέψουν την κλιμάκωση της βίας.
Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τους Ισραηλινούς στρατιώτες ότι χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά, ενώ οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στην αποστολή προέρχονταν από χώρες όπως η Κίνα, Τουρκία, Καναδάς, Ιαπωνία και Μεξικό, καθώς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η κρίση στη Γάζα και οι διεθνείς αντιδράσεις δημιουργούν ένα ασταθές κλίμα, με τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες να γίνονται επιτακτικές προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της περιοχής.