Κόντρα Ανακοινώσεων Τουρκίας και Γαλλίας για τις Συλλήψεις Δημάρχων
Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
Ένας πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Τουρκίας και της Γαλλίας, με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις τριών δημάρχων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία. Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων δικαστικών διαδικασιών, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Παρίσι ότι παρεμβαίνει στις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Μάλιστα, επισήμανε ότι η δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ, η οποία παραλληλίζει τις διώξεις των δημάρχων της αντιπολίτευσης με την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν από γαλλικό δικαστήριο, τροφοδοτεί την εκστρατεία παραπληροφόρησης για την κατάσταση στην Τουρκία.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γαλλία έχει καταδικαστεί με δικαστική απόφαση, εμείς στην Τουρκία διασφαλίζουμε ότι οι δικαστικές διαδικασίες για τους πολίτες μας είναι δίκαιες και αμερόληπτες», δήλωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Το υπουργείο τόνισε ότι οι νομικές κινήσεις πραγματοποιούνται από ανεξάρτητα δικαστικά όργανα, ακολουθώντας το Σύνταγμα και τη νόμο της χώρας.
Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη η Γαλλία να σέβεται το εσωτερικό νομικό σύστημα της Τουρκίας και να απέχει από πολιτικές δηλώσεις που βλάπτουν τη δικαστική ανεξαρτησία. «Συνιστούμε στη Γαλλία να επικεντρωθεί στα δικά της εσωτερικά ζητήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ανησυχίες από τη Γαλλία
Από την πλευρά της, η Γαλλία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις συλλήψεις. Με ανακοίνωσή του χθες Δευτέρα, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των τοπικών εκλεγμένων αξιωματούχων, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, καθώς και η ελευθερία διαδήλωσης και έκφρασης είναι θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να τηρούνται σε κάθε δημοκρατία.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πριν από τρεις μήνες, καθώς και της σύλληψης στελεχών του δήμου της Σμύρνης στις 1 Ιουλίου. Αυτό δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Η Συνθήκη για την Κοινωνία των Εθνών υπενθυμίζει την υποχρέωση των κρατών να διασφαλίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών τους, γεγονός που οδηγεί σε έναν εξελισσόμενο διάλογο για τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή.