Υπό αστυνομική προστασία η δικαστής μετά από απειλές κατά της ζωής της
Η δικαστής που επέβαλε την ποινή στέρησης του δικαιώματος στο εκλέγεσθαι στην ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία μετά από απειλές κατά της ζωής της. Η διεύθυνση της κατοικίας της έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, γεγονός που πυροδότησε ανησυχίες για την ασφάλειά της, όπως επισημαίνουν πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης.
Η διεύθυνση κατοικίας της δικαστού Μπενεντίκτ ντε Περτουί, η οποία ηγήθηκε του σώματος των τριών δικαστών που αποφάσισαν ότι η Λεπέν είναι ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιοποιήθηκε μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση κατά της Λεπέν τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, της επιβλήθηκε πενταετής απαγόρευση εκλογής σε δημόσιο αξίωμα.
Η ντε Περτουί βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία τόσο στο χώρο εργασίας της όσο και στην οικία της, λόγω των σοβαρών απειλών που δέχεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η φωτογραφία της έχει διαδοθεί στην πλατφόρμα X, καθώς και σε ιστότοπους που υποστηρίζουν την ακροδεξιά.
Η αστυνομία του Παρισιού έχει επιβεβαιώσει ότι διεξάγεται έρευνα για τις απειλές αυτές. Το γεγονός ότι δικαστικοί αξιωματούχοι, όπως η ντε Περτουί, δέχονται επιθέσεις, φέρνει στο προσκήνιο ανησυχίες για τη σταθερότητα του νομικού συστήματος στη Γαλλία. Πολλοί θεωρούν αυτές τις επιθέσεις ως μέρος ενός ευρύτερου λαϊκιστικού ρεύματος δυσαρέσκειας που υπονομεύει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο δικαστικό σύστημα.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της Odoxa, σχεδόν το 90% των υποστηρικτών του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) πιστεύει ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αυστηρότερη για τη Λεπέν σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς. Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους θεωρούν ότι η Λεπέν έτυχε δίκαιης δίκης. Αυτό το διχαστικό κλίμα προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε πολιτικούς και δημόσιους φορείς στην Γαλλία.
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Κριστόφ Σουλάρ, σε συνέντευξή του στη Le Monde, δήλωσε ότι οι πρόσφατες απειλές κατά της ντε Περτουί υπογραμμίζουν ότι η γαλλική δημοκρατία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ανησυχητική περίοδο. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του: «Η επίθεση στο δικαστικό σύστημα δεν είναι απλώς επίθεση στους δικαστές, αλλά πλήγμα στα θεμέλια της δημοκρατίας μας». Οι προσωπικές επιθέσεις σε δικαστές, ιδιαίτερα μέσω κοινωνικών δικτύων, αναδεικνύουν μια νέα ανησυχητική πραγματικότητα.