Υπό αστυνομική προστασία η δικαστής που επέβαλε ποινές στην Μαρίν Λεπέν
Η δικαστής που αποφάσισε την ποινή στέρησης του δικαιώματος στο εκλέγεσθαι για την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία λόγω απειλών κατά της ζωής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση κατοικίας της έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, γεγονός που έχει εντείνει τη ανησυχία για την ασφάλειά της.
Η μπενεντίκτ ντε Περτουί, επικεφαλής του τριμελούς δικαστικού σώματος που βρήκε την Λεπέν ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέβαλε πενταετή απαγόρευση υποβολής υποψηφιότητας σε δημόσιο αξίωμα. Η ανακοίνωση της απόφασης, που έγινε τη Δευτέρα, οδήγησε στη δημοσιοποίηση των προσωπικών της στοιχείων στο διαδίκτυο και απέφερε σοβαρές αντιδράσεις.
Η δικαστής βιώνει την πίεση αυτή καθημερινά, καθώς δέχεται απειλές μέσω κοινωνικών δικτύων, ενώ η φωτογραφία της έχει κυκλοφορήσει σε ακροδεξιές διαδικτυακές πλατφόρμες. Η αστυνομία του Παρισιού έχει επιβεβαιώσει ότι διεξάγει έρευνες σχετικά με τις απειλές, υπογραμμίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης.
Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει ευρύτερη ανησυχία στη Γαλλία, όπου ο δημόσιος διάλογος για την πολιτική και δικαστική ανεξαρτησία δείχνει να πλήττεται από ένα λαϊκιστικό κύμα δυσαρέσκειας. Στη δημοσκόπηση της Odoxa, σχεδόν το 90% των υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) πιστεύει ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σκληρότερη για την Λεπέν απ’ ό,τι για άλλους πολιτικούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους θεωρούν ότι η Λεπέν έτυχε μίας δίκαιης δίκης, κάτι που δείχνει την πολυπλοκότητα της σημερινής πολιτικής σκηνής. Ο Κριστόφ Σουλάρ, πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά της ντε Περτουί αποδεικνύουν ότι η γαλλική δημοκρατία περνά μια «ανησυχητική στιγμή». Υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις κατά δικαστών κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τα θεμέλια της δημοκρατίας.»
Η κατάσταση αυτή επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή και προστασία των δικαστικών αξιωματούχων, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στη σύγχρονη εποχή, όπου οι κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις καθίστανται όλο και πιο έντονες.