Δικαστική Απόφαση για τη Μαρίν Λεπέν: Πολιτικές και Νομικές Επιπτώσεις
Σημαντικές πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στη Γαλλία η καταδίκη της Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων, η οποία ενδέχεται να «κλείσει τον δρόμο» της προς τις προεδρικές εκλογές του 2027. Η ανησυχία γύρω από το μέλλον της ηγέτιδας της ακροδεξιάς έρχεται να επιβληθεί με ποινές που περιλαμβάνουν τέσσερα χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα δύο με κατ’ οίκον περιορισμό μέσω ηλεκτρονικού βραχιολάκι. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αξιωματούχους που υποστηρίζουν την ακροδεξιά στην Ευρώπη, καθώς και από το Κρεμλίνο.
Η Μαρίν Λεπέν φαίνεται να έχει περιορισμένες ελπίδες να ανατρέψει την κατάσταση, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα για το κόμμα της είναι η απαγόρευση συμμετοχής της σε εκλογές. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤ News, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, η απαγόρευση αυτή σηματοδοτεί το τέλος των πολιτικών φιλοδοξιών της για την προεδρία.
Σε αυτή τη φάση, τα στελέχη του κόμματος της Λεπέν βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την επιλογή ενός αντικαταστάτη, με τον Μπαρντελά να φαίνεται ως υποψήφιος. Η ίδια η Λεπέν δήλωσε εκ νέου την Κυριακή ότι θεωρεί αυτόν τον άνθρωπο κατάλληλο για να ηγηθεί του κόμματος.
Εν κατακλείδι, αναμένεται ότι η ηγέτιδα της ακροδεξιάς θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνέντευξή της σε ιδιωτικό κανάλι, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την επίσημη θέση της. Αν ασκηθεί η έφεση, όλες οι ποινές της, πλην της απαγόρευσης του εκλέγεσθαι, ενδέχεται να ανασταλούν, εμποδίζοντας έτσι την εκτέλεση της φυλάκισης και του προστίμου των 100.000 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η απαγόρευση εκλέγεσθαι παραμένει ισχυρή λόγω του νόμου που επιβλήθηκε, τον οποίο είχε ψηφίσει και η ίδια η Λεπέν, υποστηρίζοντας ότι οι ποινές ενδεχομένως να είναι δια βίου, σε περίπτωση υπεξαίρεσης. Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς θα προσπαθήσει να εξαιρεθεί από την άμεση ισχύ του νόμου, κάτι που, ωστόσο, θεωρείται δύσκολο λόγω της σχολαστικής εξήγησης της δικαστικής απόφασης από τους δικαστές.
Ο Πολιτικός «Σεισμός» Στη Γαλλία
Η δικαστική απόφαση έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, με όλα τα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται έντονα με το θέμα. Αντιδράσεις έρχονται από όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, με πολλές να καταδικάζουν την απόφαση και να μιλούν για «πολιτικό θάνατο». Το κόμμα της Λεπέν χαρακτηρίζει την κατάσταση «εκτέλεση της δημοκρατίας».
Η Μαρίν Λεπέν αποχώρησε εκνευρισμένη από το δικαστήριο πριν ακούσει τις λεπτομέρειες της καταδίκης της, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα χρόνια φυλάκισης με τα δύο, εντούτοις, υπό αναστολή και τα υπόλοιπα με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Κατηγορείται εξάλλου ότι με ευρωβουλευτές και συνεργάτες της υπεξαίρεσαν 3 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την περίοδο 2004-2016.
Αντιδράσεις Από Πολιτικά Κόμματα
Μετά την καταδίκη της, πολιτικά κόμματα και πρόσωπα από τον ακροδεξιό χώρο στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη εξέφρασαν υποστήριξη στην Μαρίν Λεπέν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέτσκοφ δήλωσε ότι «ολοένα και πιο πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιλέγουν την οδό της παραβίασης των κανόνων της δημοκρατίας». Ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, εξέφρασε την αλληλεγγύη του, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις της γαλλικής δικαιοσύνης εμπνέονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνιστούν κήρυξη πολέμου εκ μέρους των Βρυξελλών.
Εντός της Γαλλίας, σχεδόν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της ακροδεξιάς υποστήριξαν τη Λεπέν, ενώ για τη θέση των άλλων πολιτικών κομμάτων, ο βουλευτής του Ρεμπουμπλικανικού κόμματος Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί δήλωσε ότι καμία πολιτική τοποθέτηση δεν θέτει ένα πρόσωπο πάνω από τους νόμους. Αξιοσημείωτη είναι η θέση του Ζαν Λυκ Μελανσόν από την αριστερή πλευρά, που τόνισε ότι οι πολιτικοί κρίνονται στις κάλπες, ενώ τα κόμματα των σοσιαλιστών και των οικολόγων απαίτησαν ποινές για όσους κλέβουν δημόσια κεφάλαια.
Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου – Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή