Διαδικασία Απευθείας Παραπομπής Χρήστου Τριαντόπουλου στην Τακτική Δικαιοσύνη
Η προανακριτική επιτροπή αποφάσισε την απευθείας παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στην τακτική δικαιοσύνη για την υπόθεση των Τεμπών. Η συνεδρίαση εξελίχθηκε υπό ένα οξυμένο κλίμα, με τον πρώην υπουργό να δηλώνει μέσω υπομνήματος την αθωότητά του, δηλώνοντας ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αξιόποινο αδίκημα. Η αντιπολίτευση επέμεινε στην ανάγκη κλήσης μαρτύρων, με τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, Νίκη και Νέα Αριστερά να αποχωρούν από την διαδικασία.
Στην τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/3), το σώμα ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση, θεωρώντας επαρκές το αποδεικτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει 30 μαρτυρικές καταθέσεις, όπως ανέφεραν πηγές από τη Νέα Δημοκρατία. Τα κόμματα έχουν προθεσμία μέχρι τις 4 Απριλίου να καταθέσουν τις πορισματικές τους θέσεις. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προγραμματίζει να καταθέσει πόρισμα, αλλά θα υποβάλει δήλωση καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.
Η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 7 Απριλίου, με αντικείμενο τη σύνταξη ενός ενιαίου κειμένου που θα περιλαμβάνει το πόρισμα της πλειοψηφίας και τις εκθέσεις των άλλων κομμάτων. Το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, και εντός 15 ημερών, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Ολομέλεια θα διενεργήσει μυστική ψηφοφορία για την απόφαση της άσκησης δίωξης στον Χρήστο Τριαντόπουλο, παραπέμποντάς τον στον φυσικό δικαστή, δηλαδή στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο.
Προγραμματισμένα Βήματα
Τα επόμενα σημαντικά βήματα της διαδικασίας περιλαμβάνουν:
- 4 Απριλίου: Καταληκτική ημερομηνία για τα κόμματα προκειμένου να καταθέσουν τα πορίσματά τους.
- 7 Απριλίου: Τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για τη συζήτηση του πορίσματος της πλειοψηφίας.
- Έως 15 ημέρες μετά: Συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Δήλωση Χρήστου Τριαντόπουλου
Στο γραπτό υπόμνημα των περίπου 150 λέξεων, ο Χρήστος Τριαντόπουλος υπερασπίζεται την αθωότητά του και ζητάει την άμεση παραπομπή του στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας: «Επί του θέματος επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαι αθώος και ότι ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα. Επί του παρόντος, επιθυμώ η υπόθεσή μου να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους φυσικούς Δικαστές μου».
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η άρνηση της πλειοψηφίας να κληθούν μάρτυρες, όπως ζητούσαν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τον πρώην υφυπουργό για κυνισμό και δειλία.
Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την ολοκλήρωση του προανακριτικού έργου, θεωρώντας το αποδεικτικό υλικό που έχει διαβιβαστεί επαρκές για την άσκηση ποινικής δίωξης, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη διαδικασία. «Δηλώνουν αθώος αλλά παραπέμπουν την υπόθεση, διακινδυνεύοντας την ακυρότητά της», δήλωσε η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Αντίστοιχα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, ανέφερε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραβιάζει το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αποκλείοντας κλήσεις μαρτύρων που θα μπορούσαν να διαλευκάνουν την υπόθεση.
Η εκάστοτε διοίκηση φαίνεται να αισθάνεται υπό πίεση και οι διαδικασίες που ακολουθούνται ενδέχεται να οδηγήσουν σε συνέπειες, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία. Πηγές της πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες τηρήθηκαν για την αποφυγή θεμάτων ακυρότητας, ενώ η νέα προανακριτική διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ο σχολιασμός τριών κυριότερων πολιτικών εκπροσώπων από την Νέα Αριστερά, την Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας υποδεικνύει τον έντονο διάλογο και τις πολιτικές διαμάχες που ανακύπτουν, προκαλώντας ανησυχίες για τη διαφάνεια και την εγκυρότητα της διαδικασίας.
Η προανακριτική επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της με στόχο να αναδείξει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.