Η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις ανοίξε χθες το βράδυ και ήδη
έχουμε τους πρώτους χίλιους πεντακόσιους που έχουν υποβάλει δήλωση μέχρι τώρα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο
Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
«Έχουμε πάρα πολλές καινοτομίες φέτος, η πρώτη είναι ότι έχουμε τελικά περίπου 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους για τους οποίους προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία της οίκοθεν υποβολής όπως λέμε, δηλαδή υποβολή με εσωτερική διαδικασία.
Μιλάμε για μισθωτούς, συνταξιούχους κατά κύριο λόγο, οι οποίοι θα πάρουν ειδοποίηση από εμάς, θα μπουν στην εφαρμογή, θα μπορούν να δουν σε ένα ψηφιακό αρχείο τι ξέρουμε για αυτούς και ποιος είναι ο φόρος που προκύπτει για αυτούς.
Οι ίδιοι θα μπορούν να δουν και να ελέγξουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Εάν δουν ότι υπάρχει κάποιο λάθος ή κάτι που πρέπει να συμπληρωθεί, υποχρεούνται να το συμπληρώσουν. Αλλά εάν είναι όλα ΟΚ, δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα.
- Αναφερόμενος στην πληρωμή της πρώτης δόσης, είπε ότι είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου, όπως ήταν πάντα, αυτό δεν αλλάζει.
- Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης είναι η 26 Ιουλίου, είπε.
«Επίσης να πω ότι έχουμε βελτιώσει και λίγο τα έντυπα μας, έχουμε πια και συνοπτικά εκκαθαριστικά, συνοπτικές δηλώσεις, δηλαδή να μην χρειάζονται, όσοι εξακολουθούν ακόμα να επιμένουν να εκτυπώνουν δηλώσεις, να μην εκτυπώνουν μεγάλα αρχεία, να εκτυπώνουν πιο μικρά αρχεία.
Άλλη καινοτομία είναι ότι τα έντυπα θα έχουν και το QR πάνω, αυτό το τετραγωνάκι που μπορεί κάποιος να επαληθεύσει το έγγραφο, γιατί πολλές φορές χρησιμοποιούμε τα εκκαθαριστικά μας σε άλλου είδους συναλλαγές.
Θα είμαστε και φέτος συνεπείς στο πρόγραμμα των επιστροφών και των συμψηφισμών μας, δηλαδή σε εβδομαδιαία βάση όσοι συμπολίτες μας έχουν πιστωτικές δηλώσεις και δεν έχουν άλλες οφειλές, θα βλέπουν τα χρήματά τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό».
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Αναφερόμενος στις αλλαγές στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είπε ότι «Το νομοθετικό πλαίσιο είναι ήδη ψηφισμένο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Το τεκμαρτό εισόδημα είναι ήδη προσυμπληρωμένο στις φετινές δηλώσεις.
Οι ατομικές επιχειρήσεις που θεωρούν ότι το ποσό αυτό δεν είναι ορθό, μπορούν να επιλέξουν την
διαδικασία της αμφισβήτησης μέσω ελέγχου και αυτό θα το κάνουν σε
δύο βήματα:
- Το πρώτο βήμα είναι στη δήλωση να δηλώσουν ότι επιθυμούν να αμφισβητήσουν και το δεύτερο βήμα θα είναι σε μια νέα πλατφόρμα που θα έχουμε έτοιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να μπουν, να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα τους έχουμε θέσει, έτσι ώστε να δρομολογήσουμε τον έλεγχο τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η πλατφόρμα της καταχώρησης των στοιχείων θα είναι έτοιμη αμέσως μετά το Πάσχα. Το πρώτο βήμα είναι ότι θα πρέπει να μπουν στη δήλωση και να πουν
το αμφισβητώ αυτό το τεκμήριο και επιθυμώ τον έλεγχο συμπληρώνοντας έναν συγκεκριμένο κωδικό, και το επόμενο βήμα είναι να πάνε μετά στην πλατφόρμα.
Στο έντυπο Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένο για τις ατομικές επιχειρήσεις το ποσό του τεκμηρίου.
Επίσης
στο έντυπο Ε2 θα έχουμε για πρώτη φορά προσυμπληρωμένα και τα στοιχεία εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Επίσης, εφέτος για πρώτη φορά αναζητούμε φορολογούμενους για να τους επιστρέψουμε χρήματα και δεν μας έχουν δηλώσει το
IBAN, δεν είναι λίγοι αυτοί. Φέτος η συμπλήρωση του ήταν θα γίνει
υποχρεωτική.
Διασύνδεση ταμειακών – POS
Αναφερόμενος στην διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, και ειδικότερα σε όσους αναφέρουν ότι δεν τους δίνει POS η τράπεζα γιατί είναι στον Τειρεσία είπε «Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε εντοπίσει με το υπουργείο Οικονομικών και για το οποίο θα αναληφθεί πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών.
Είναι σε συζητήσεις το υπουργείο με τους εκκαθαριστές συναλλαγών έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση για αυτούς, ώστε να μπορούν και αυτοί να έχουν POS.
Γιατί το να υπάρχει μία οφειλή δεν είναι λόγος για να μην μπορεί κάποιος να συναλλάσσεται με POS και πολύ περισσότερο να δέχεται πληρωμές, όταν πια είναι όλο και πιο συνηθισμένο να πληρώνει κανείς μέσω κάρτας.
- Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές προχωράει. Σχεδόν το 95% των επιχειρήσεων που έχουν κλασική ταμειακή μηχανή, είτε έχει διασυνδεθεί είτε έχει ραντεβού για διασύνδεση, μέχρι τις 30 Απριλίου.
Τα πρώτα 30 πρόστιμα
Έχουμε ξεκινήσει ελέγχους για εκείνους που δεν έχουν δώσει κανένα «σήμα ζωής», ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή
σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ έχουμε ήδη δρομολογήσει τα πρώτα 30 πρόστιμα, των 10.000 και των 20.000 ευρώ.
Επικοινωνούμε τηλεφωνικά, επίσης με
επιχειρήσεις με μικρότερο τζίρο. Έχουμε κάνει πάνω από 9.500 τηλεφωνήματα τις ημέρες αυτές, και γύρω στους τεσσερισήμισι χιλιάδες ελέγχους στο πεδίο, σε
υπαίθριους χώρους και σε ταξί και περίπτερα, που είναι οι επιχειρήσεις που απέκτησαν την υποχρέωση να έχουν POS από την 1/1/2024.
Γενικά οι έλεγχοι στο πεδίο δείχνουν σε αυτή τη φάση που είμαστε ένα ικανοποιητικό επίπεδο συμμόρφωσης.
Βλέπουμε πια POS στις λαϊκές και στα ταξί. Ακόμα, κάποιοι μπορεί να μην έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση, η προθεσμία τους είναι μέχρι
30 Απριλίου.
Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί και από την πλευρά μας
όλοι θα περάσουν από κόσκινο».
«Γενικά όταν κάποιος δεν ευθύνεται για τη συνθήκη στην οποία βρίσκεται το λαμβάνουμε υπόψη μας και έχουμε εμπειρία να ξεχωρίζουμε ποιοι πράγματι αντιμετώπισαν ένα αντικειμενικό πρόβλημα και ποιοι όχι.
Η εφαρμογή e-apodixi
Αναφερόμενος στην
εφαρμογή e–apodixi είπε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο για το πως θα δώσουμε χρήματα.
Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε και το διαδικαστικό μέρος με σκοπό να μπορούμε να πληρώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανωνυμία τους, γιατί όπως καταλαβαίνετε η ανωνυμία είναι πολύ σημαντική.
- Πολλές φορές μέσα από αυτές τις καταγγελίες, μας έχει συμβεί στην πράξη, έχουμε ανακαλύψει κυκλώματα παραποιήσεις πολύ σοβαρά και με βαριά παραβατικότητα από πίσω.
Είναι αρκετές χιλιάδες οι αναφορές που έχουμε λάβει. Δυστυχώς δεν έχω αυτή τη στιγμή πρόχειρο νούμερο, αλλά σίγουρα είναι πάνω από 150.000 οι αναφορές που λαμβάνουμε.
Μέσα από αυτές τις αναφορές έχουμε εντοπίσει σοβαρές παραβατικές πράξεις, πχ σε
πρατήρια καυσίμων, αρκετές από τις περιπτώσεις σφράγισης πρατηρίων στις οποίες έχουμε προχωρήσει, έχουν ξεκινήσει από το e-apodixi».
Έλεγχοι στους influencers
Αναφερόμενος στους ελέγχους στα εισοδήματα και στον τρόπο ζωής των influencers, είπε ότι «στον τομέα αυτό γινόμαστε όλο και πιο διαβασμένοι. Στις περιπτώσεις υπηρεσιών που παρέχονται μέσω διαδικτύου, η αγορά πριν από 2 – 3 χρόνια ήταν τελείως αχαρτογράφητη, πλέον γνωρίζουμε ακόμα και τις τιμές της αγοράς ανάλογα με τους followers που μπορεί να έχει κάποιος.
Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δρομολογηθεί για έλεγχο και τελειώνουν τώρα όπου ναναι και θα έχουμε τα καταληκτικά αποτελέσματα.
Έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης για κάποιους influencers, που έχει εντοπίσει από την δική του πλευρά, στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων. Όταν θα έχουμε κάτι για αυτό, θα το ανακοινώσουμε».
Ρυθμίσεις οφειλών
Αναφερόμενος στις
ρυθμίσεις των οφειλών είπε ότι «αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 29/4 είναι σε ισχύ μια διάταξη που πέρασε με τον
Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και προβλέπει, ότι οι ρυθμίσεις οι οποίες έπαψαν να εξυπηρετούνται γιατί οι οφειλέτες σε κάποια στιγμή στη διαδρομή τους δεν τήρησαν τους όρους τους.
Δηλαδή οι υπόχρεοι σταμάτησαν να πληρώνουν εγκαίρως, αλλά οι ρυθμίσεις δεν «έπεσαν» γιατί δεν ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία, και αρκετοί από αυτούς μπορεί να μην το ήξεραν και να συνέχισαν μετά να βάζουν χρήματα.
Ο νόμος τους δίνει την δυνατότητα ό, τι χρήματα έχουν βάλει, ότι τυχόν επιστροφές έχουν και δεν έχουν συμψηφιστεί με οφειλές τους, και όσα χρήματα βάλουν μέχρι και τις 29 του μηνός, εμείς να τα συμψηφίσουμε και αν αυτά τα χρήματα που βάλουν φτάνουν στο σημείο να καλυφθούν οι εκκρεμείς δόσεις,
η ρύθμιση μπορεί να ξαναγίνει ενήμερη.
- Έχουμε ειδοποιήσει αυτούς τους οφειλέτες, είναι περίπου 215.000 οφειλέτες με 230.000 ρυθμίσεις και ήδη 7.500 έχουν ανταποκριθεί και έχουν βάλει χρήματα.
Αναφερόμενος στα
ληξιπρόθεσμα χρέη είπε ότι «έχουν μια μικρή αύξηση, επίσης όμως έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα το 2024. Εφέτος είμαστε πολύ καλύτερα και από πέρσι και από πρόπερσι.
Εμείς κάνουμε την δουλειά μας στο να κυνηγήσουμε οφειλέτες και μάλιστα με προτεραιότητα στις πιο μεγάλες οφειλές και για να ξαναγυρίσω και στο προηγούμενο θέμα, όσοι έχουν τέτοιες εκκρεμότητες, τέτοιες ρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί, ας σπεύσουν να το κάνουν».
ΠΗΓΗ:
ERT