Δικαστικές Διώξεις κατά Φιλοπαλαιστινίων Ακτιβιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κατηγορίες για «συνωμοσία» απαγγέλθηκαν εναντίον τεσσάρων ακτιβιστών, οι οποίοι πριν από δύο εβδομάδες εισέβαλαν σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και έβαψαν με μπογιά δύο αεροσκάφη, διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ. Η ανακοίνωση για τις διώξεις έγινε χθες Τετάρτη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας.
Εν τω μεταξύ, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία να καταστεί η οργάνωση Palestine Action παράνομη, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική. Μέλη της οργάνωσης είναι υπεύθυνα για την εν λόγω πράξη βανδαλισμού. Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να ψηφίσει και η Βουλή των Λόρδων για το ίδιο ζήτημα.
Οι τέσσερις ακτιβιστές περιλαμβάνουν την Έιμι Γκάρντινερ-Γκίμπσον (29 ετών), τον Τζόνι Κινκ (24 ετών), τον Ντάνιελ Τζερονιμάιντες-Νόρι (35 ετών) και τον Λιούι Τσιαραμέλο (22 ετών). Αυτοί έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση και αναμένονται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο.
Βαθύτερα Στιγμιότυπα και Νομικές Επιπλοκές
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν «συνωμοσία» με σκοπό την είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή και πρόκληση ζημιάς, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Βρετανίας. Αρχικά, οι ακτιβιστές είχαν υποψίες ότι είχαν διαπράξει ή προωθήσει τρομοκρατικές πράξεις, ωστόσο η εισαγγελία καταλήγει ότι οι κατηγορίες αυτές δεν σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Μια 41χρονη γυναίκα επίσης συνελήφθη, καθώς φέρεται να προσέφερε βοήθεια στους ακτιβιστές, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη με όρους μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Ένας 23χρονος άνδρας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Η επίθεση στη βάση Brize Norton – την μεγαλύτερη βάση της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην κεντρική Αγγλία – έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου, όπου οι ακτιβιστές έβαψαν δύο πολεμικά αεροσκάφη με κόκκινη μπογιά. Η αστυνομία εκτιμά τη ζημιά σε περίπου 7 εκατομμύρια λίρες (8,10 εκατ. ευρώ).
Αντίκτυποι και Αντιδράσεις
Η οργάνωση Palestine Action προγραμματίζει να προσφύγει στην δικαιοσύνη εναντίον της απαγόρευσης και της υπαγωγής της στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ήδη από την Παρασκευή αναμένονται εξελίξεις στο δικαστήριο του Λονδίνου, με την οργάνωση να έχει τη στήριξη ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.
Εάν η απαγόρευση καταστεί μόνιμη, τα μέλη της οργάνωσης ή όσοι την υποστηρίζουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις, με ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάσουν έως και τα 14 χρόνια.