Φοβερός σεισμός 7,7 Ρίχτερ πλήττει τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη: Συγκλονιστικές λεπτομέρειες και επιπτώσεις
Ήδη δημιουργούνται φόβοι για χιλιάδες νεκρούς μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς περνούν οι ώρες, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να πολλαπλασιαστεί. Πραγματικά, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ήδη χαρακτηρισμένη ως βιβλική καταστροφή από διεθνείς αναλυτές.
Συγκλονιστικές εικόνες κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης, καθώς οι διασώστες εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες για να ανασύρουν παγιδευμένα άτομα από τα ερείπια. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει κηρύξει έξι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να μπορέσουμε να έχουμε μια ακριβή εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων.
Για την ώρα, οι Αρχές της Μιανμάρ επιβεβαιώνουν 140 νεκρούς από τον σεισμό, με τις περισσότερες ζημιές να καταγράφονται στην πόλη Μανταλάι, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ακολούθησε και ένας ισχυρός μετασεισμός, καθώς και πολλοί μικρότεροι σεισμοί που επιδείνωσαν την κατάσταση.
Διασώστες στην Αμαραπούρα, ένα προάστιο της Μανταλάι, ανέφεραν ότι έχουν ανασύρει 30 πτώματα από κατεστραμμένες πολυκατοικίες. «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η πόλη μας μοιάζει ισοπεδωμένη», δήλωσε ένας διασώστης, καταγράφοντας τις σοβαρές επιπτώσεις. Εκτίμησε ότι το ένα πέμπτο των κτιρίων έχει καταρρεύσει. «Λάβαμε κλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί, αλλά η έλλειψη πόρων και μηχανημάτων δυσκολεύει τη διάσωση», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, προειδοποίησε για τον πιθανό αριθμό θυμάτων και ζήτησε διεθνή βοήθεια, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Από την άλλη πλευρά, στην Ταϊλάνδη τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τις σωστικές ομάδες να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια ενός κατεστραμμένου ουρανοξύστη. Το Μανταλάι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, αποτελεί κέντρο βουδιστικής λατρείας και ηχυρού τοπίο της περιοχής.
Η κατάσταση είναι επίσης κρίσιμη στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, όπου έχει αναφερθεί ζημιά σε νοσοκομείο 1.000 κλινών και καταστροφή κρίσιμων υποδομών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούνται για να παρέχουν βοήθεια στους πληγέντες.
Μια ανάλυση υποδεικνύει ότι οι θάνατοι μπορεί να φτάσουν χιλιάδες και οι οικονομικές απώλειες θα είναι σοβαρές, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές, όπως η Σαγκαΐνγκ και η Μεϊκτίλα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κτήρια έχουν καταρρεύσει σε πέντε πόλεις και υπάρχουν προβλήματα με τις υποδομές, όπως γέφυρες και δρόμοι.
Στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής, οι κοινωνικές δομές της Μιανμάρ είναι ήδη σε κρίση, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάκαμψη και τη βοήθεια στους πληγέντες. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι ήδη εκτοπισμένοι πληθυσμοί θα υποφέρουν ακόμα περισσότερο από αυτή τη νέα καταστροφή.
Ο καθηγητής Νι Νι Κιάου από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ τόνισε ότι, η Μιανμάρ αδυνατεί πλήρως να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού, καθώς οι κοινωνικές δομές της χώρας έχουν καταρρεύσει.
Δραματικές συνέπειες και αναζητήσεις επιζώντων στην Ταϊλάνδη
Η Ταϊλάνδη κήρυξε την πόλη της Μπανγκόκ σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες διάσωσης και αποκατάστασης. Η μητροπολιτική περιοχή φιλοξενεί πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους, με πολλούς να ζουν σε πολυώροφα κτίρια.
Ένα υπό κατασκευή κτήριο 33 ορόφων κατέρρευσε κοντά στην αγορά Τσατουτσάκ, προκαλώντας τουλάχιστον 10 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων οικοδόμων που βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια. Ο υπουργός Εσωτερικών, Anutin Charnvirakul, δήλωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να ανασυρθούν τα πτώματα, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καταρρεύσεις.
Καθώς έπεφτε η νύχτα, σχεδόν 100 διασώστες εργάζονταν στην περιοχή για να αναζητήσουν επιζώντες, χρησιμοποιώντας προβολείς. Ο πρωθυπουργός Παετονγκτάρν Σιναουάτρα τόνισε την ανάγκη επιθεώρησης όλων των κτιρίων για την ασφάλειά τους, για να αποφευχθεί η επανάληψη καταστροφικών γεγονότων.
Η επίδραση των σεισμών είναι σπάνια στην Ταϊλάνδη, γεγονός που προκαλεί σημαντική ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι βρέθηκαν σε αμηχανία ήταν όντες μάρτυρες μιας φυσικής καταστροφής.
Όλοι οι πολίτες και οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς οι συνέπειες αυτής της καταστροφής ενδέχεται να είναι πολύ σοβαρές και για τις δύο χώρες, με πολλές οικογένειες να έχουν πληγεί και χιλιάδες άνθρωποι να κινδυνεύουν. Η αλληλεγγύη και η διεθνής βοήθεια είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση των κοινοτήτων που έχουν πληγεί από αυτή την καταστροφή.