Διεύρυνση Προληπτικών Παρεμβάσεων και Καινοτόμες Πρωτοβουλίες Υγείας
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε τη διεύρυνση των προληπτικών παρεμβάσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με την εισαγωγή νέων δωρεάν προγραμμάτων. Αυτά τα προγράμματα απευθύνονται στην παχυσαρκία ενηλίκων, την παιδική παχυσαρκία, καθώς και στη νεφρική δυσλειτουργία. Ο στόχος είναι η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στους πολίτες, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
«Από τον Σεπτέμβριο, θα διατεθεί δωρεάν μια καινοτόμος φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία, απευθυνόμενη σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40», δήλωσε η Υπουργός. Τόνισε ότι η χορήγηση της αγωγής θα γίνεται μόνο μετά από υποχρεωτική αξιολόγηση από κατάλληλους ειδικούς, όπως παθολόγους ή ενδοκρινολόγους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική παρέμβαση θα συνοδεύεται από υποχρεωτική διατροφική παρακολούθηση και πρόγραμμα άσκησης.
Επιπλέον, η κα. Αγαπηδάκη παρουσίασε τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής που στοχεύει στην προώθηση της άσκησης και στην αλλαγή συμπεριφορών υγείας. Αυτή η εφαρμογή θα απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, εντείνοντας τις δράσεις κατά της παιδικής παχυσαρκίας. «Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει βίντεο με προγράμματα άσκησης για όλη την οικογένεια και θα είναι δωρεάν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το πρόγραμμα “Προλαμβάνω”, τόνισε ότι όλες οι προληπτικές εξετάσεις παρέχονται δωρεάν και είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας. Η πρόσβαση στις εξετάσεις απαιτεί μόνο τον αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του πολίτη. «Στο σύστημα καταγράφονται οι εξετάσεις στις οποίες δικαιούται να υποβληθεί ο πολίτης. Τα διαγνωστικά κέντρα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και μπορούν να καθοδηγήσουν τους πολίτες, χωρίς να απαιτείται καμία αναμονή», εξήγησε.
Επιπλέον, σημαντική αναφορά έγινε στην ειδική αιματολογική εξέταση για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας, η οποία πρόκειται να προστεθεί στο πρόγραμμα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένο καρδιοαγγειακό κίνδυνο. «Η πρώιμη ανίχνευση της νεφρικής βλάβης είναι κρίσιμη, καθώς δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να αποφευχθεί εάν ανιχνευθεί εγκαίρως».
Απαντώντας σε ερωτήσεις τηλεθεατών σχετικά με την μη δυνατότητα συνταγογράφησης καρκινικών δεικτών από τον προσωπικό γιατρό, η κα. Αγαπηδάκη τόνισε ότι αυτοί οι δείκτες αφορούν κυρίως την παρακολούθηση της πορείας ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και μπορούν να συνταγογραφούνται μόνο από ογκολόγους.
Για την έλλειψη συμβεβλημένων διαγνωστικών κέντρων στην Κω, η Υπουργός επεσήμανε ότι είναι αποτέλεσμα συντονισμένης αποχώρησης των ιδιωτικών εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερες συμβάσεις. “Έχουμε ήδη ενισχύσει το νοσοκομείο και σχεδιάζουμε να διαθέσουμε κινητές μονάδες υγειονομικής περίθαλψης προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων”, είπε.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ήδη 3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του προγράμματος “Προλαμβάνω”, ενισχύοντας τη σημασία της πρόληψης στην υγειονομική κουλτούρα της χώρας. «Για πρώτη φορά χτίζεται στην Ελλάδα μια κουλτούρα πρόληψης. Η πρόληψη είναι το δώρο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», κατέληξε.