Δωρεάν Παρεμβάσεις Υγείας και Καινοτόμες Λύσεις για την Πρόληψη
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε τη διεύρυνση των προληπτικών παρεμβάσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τη δημιουργία νέων δωρεάν προγραμμάτων. Αυτά τα προγράμματα επικεντρώνονται στην παχυσαρκία ενηλίκων, την παιδική παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία, με στόχο την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμη μια δωρεάν καινοτόμος φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία, για άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) άνω του 40. Η χορήγηση αυτής της αγωγής θα προϋποθέτει υποχρεωτική αξιολόγηση από παθολόγο, ενδοκρινολόγο ή γενικό γιατρό. Επιπλέον, η φαρμακευτική παρέμβαση θα συνοδεύεται από διατροφική παρακολούθηση και άσκηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Σε συνέχεια των προσπαθειών για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, έχει ανακοινωθεί και η δημιουργία νέας ψηφιακής εφαρμογής που στοχεύει στην προώθηση της άσκησης και τη βελτίωση των υγειών συμπεριφορών. Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει βίντεο με προγράμματα άσκησης για όλη την οικογένεια και θα είναι διαθέσιμη δωρεάν, ώστε να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων.
Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις και Βελτίωση Υγειονομικών Υπηρεσιών
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Προλαμβάνω”, όλες οι προληπτικές εξετάσεις παρέχονται δωρεάν και είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με τον ΑΜΚΑ, ενώ το σύστημα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις που δικαιούται ο κάθε πολίτης. Τα διαγνωστικά κέντρα διαθέτουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, διευκολύνοντας τη διαδικασία.
Η κα Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι ο πολίτης δεν χρειάζεται να αναλαμβάνει καμία ενέργεια μετά την πρώτη του εξέταση, καθώς το σύστημα εκδίδει αυτόματα το επόμενο παραπεμπτικό, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ειδική αιματολογική εξέταση για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας, η οποία θα προστεθεί για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένο καρδιοαγγειακό κίνδυνο. Σημείωσε ότι η πρώιμη διάγνωση της νεφρικής βλάβης είναι συχνά δύσκολη, καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα, και μπορεί να προληφθεί αν εντοπιστεί εγκαίρως.
Στατιστικά και Προκλήσεις για την Υγειονομική Περίθαλψη
Απαντώντας σε ερωτήσεις τηλεθεατών σχετικά με την έλλειψη συνταγογράφησης καρκινικών δεικτών από προσωπικούς γιατρούς, τόνισε ότι αυτοί οι δείκτες δεν είναι προληπτικοί, αλλά αφορούν την παρακολούθηση ασθενών με ήδη διαγνωσμένο καρκίνο και μπορούν να συνταγογραφούνται μόνο από ογκολόγους.
Αναφερόμενη στην έλλειψη συμβεβλημένων διαγνωστικών κέντρων στην Κω, η κα Αγαπηδάκη παρομοίασε την κατάσταση με τη συντονισμένη αποχώρηση των ιδιωτικών εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, με σκοπό την πίεση για καλύτερα συμβόλαια. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει ενισχύσει το τοπικό νοσοκομείο και προγραμματίζει κινητές μονάδες υγείας για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.
Στο τέλος της συνομιλίας της, επισήμανε ότι 3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις μέσω του προγράμματος “Προλαμβάνω”, αναφέροντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που χτίζεται στην Ελλάδα μια κουλτούρα πρόληψης. “Πρέπει να πηγαίνουμε για εξετάσεις όταν νιώθουμε καλά και όχι όταν εμφανίζονται συμπτώματα. Η πρόληψη είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για την υγεία μας”, τόνισε.