Σημαντικές Μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το πρωί σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εστιάζοντας στα δημόσια πανεπιστήμια. Η συνεδρίαση αυτή είχε ως σκοπό την παρουσίαση μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προσφέρει στους παλιούς φοιτητές που έχουν αποδεδειγμένα προσπαθήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μία τελευταία ευκαιρία για απόκτηση πτυχίου.
Η προτεινόμενη ρύθμιση stipulates ότι οι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία σε τουλάχιστον δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως και δύο επιπλέον εξάμηνα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέρχεται έως τρία εξάμηνα.
Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν οι ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων που τη χρονιά 2021-22 είχαν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης, καθώς κοντεύει να ολοκληρωθεί και η περίοδος χάριτος των τεσσάρων ετών που είχε παρασχεθεί τότε.
Αρκετοί από τους σπουδαστές που παραμένουν στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ έχουν εγγραφεί από τη δεκαετία του 1930, με άλλους να έχουν εισαχθεί από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980, με αριθμούς που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Αυτή η εκκαθάριση αναμένεται να βελτιώσει τις επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων σε ποιοτικούς δείκτες, αφαιρώντας άτομα που δεν έχουν προοπτικές αποφοίτησης μετά από πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους από το διοικητικό προσωπικό.
Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν και οι τελικές διατάξεις που θα υποβληθούν σε δημόσια διαβούλευση για την ενίσχυση της ασφάλειας στα δημόσια ιδρύματα. Εδώ εξετάζεται η καθιέρωση ενός μηχανισμού επιβολής ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων με σαφή χρονικά πλαίσια, καθώς και η ενίσχυση της λογοδοσίας και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προληπτική προστασία των πανεπιστημιακών χώρων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Με τις διατάξεις που συζητήσαμε σήμερα, θα ολοκληρωθεί άμεσα μια σημαντική μεταρρύθμιση, που προτάσσουμε στο πρόγραμμά μας για το νέο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μια σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, που πολλοί από αυτούς βρίσκονται εγγεγραμμένοι από τη δεκαετία του ’50 και του ’60, κάτι που θα έχει συνεπακόλουθα θετικά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πανεπιστημίων και τις δείκτες αξιολόγησης, προσφέροντας μια καθαρή εικόνα ποιοι είναι οι ενεργοί φοιτητές.
Αυτό το μέτρο, βέβαια, δεν θίγει μόνο τους ίδιους τους φοιτητές αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της τελευταίας ευκαιρίας για εκείνους τους φοιτητές που επανειλημμένα έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς και για εκείνους που ενδέχεται να έχουν ειδικές ανάγκες λόγω υγείας, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε διευκολύνσεις.
Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία της ημέρας, δηλώνοντας ότι σύντομα θα επιδιωχθεί η δημόσια διαβούλευση για τις τελικές ρυθμίσεις. Αυτές οι ρυθμίσεις υπηρετούν έναν διπλό πολιτικό στόχο: την εκκαθάριση των ανενεργών φοιτητών και τη θεσμική απαραίτητη θωράκιση της τελευταίας ευκαιρίας για όσους την αξίζουν.
Η μεταρρύθμιση αυτή, που εφαρμόζεται με τη στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2021, αποσκοπεί στο να προσφέρει στα ελληνικά πανεπιστήμια τη δυνατότητα να διατηρούν μια σαφή εικόνα των ενεργών σπουδαστών, διευκολύνοντας έτσι την καλύτερη χρηματοδότηση και προσαρμογή των απαιτήσεων των θεσμών ανάλογα με τις ανάγκες τους.