Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής οι περισσότερες αλλαγές στις έδρες – Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο αριθμός των κομμάτων που θα πιάσουν το 3%.
Στο μικροσκόπιο των κομμάτων, αλλά και των ίδιων των υποψηφίων έχουν μπει οι αλλαγές που προέκυψαν στις 14 περιφέρειες της χώρας εξαιτίας των τελικών αποτελεσμάτων της απογραφής. Η απλή αναλογική με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές αλλάζει έτσι και αλλιώς τα δεδομένα. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα το «158» που πέτυχε τον Ιούλιο του 2019 θα δει να μειώνεται σημαντικά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ευνοημένος θα είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Ασφαλώς στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιωθούν τότε στις έδρες αναμένεται να γίνει μια συνολική ανακατανομή. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και ο αριθμός των κομμάτων που θα περάσει το 3%. Οι υποψήφιοι, πάντως φαίνεται να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση τις δεύτερες κάλπες, καθώς οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να ακολουθήσει ακόμα μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Οι περισσότερες αλλαγές έρχονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο Βόρειο τομέα, όπου θα προστεθεί μια έδρα, η πρώτη δύναμη πιθανότατα να την εισπράξει. Αυτό σημαίνει πως ο Νίκος Παπαθανάσης, που είναι το νέο ισχυρό χαρτί από τη Νέα Δημοκρατία, δεν ανησυχεί τους ήδη επτά βουλευτές της σημερινής πλειοψηφίας. Στην Δυτική Αθήνα επίσης η μια έδρα διευκολύνει το έργο των Μηλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Λοβέρδου. Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη περιφέρεια στην οποία πλέον θα κατέβουν ακόμα δυο δυνατά ονόματα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Μαρία Συρεγγέλα. Στη Δυτική Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει το 2019 να κόψει πρώτος το νήμα. Σε μια λαϊκή περιοχή της Αττικής η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στη διεύρυνση της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία, που είχε φτάσει το 8,9% πριν από τρεισήμισι χρόνια. Για αυτό τον λόγο έχει επιστρατεύσει τις δύο πρώτες σε ψήφους από το συνέδριο, την Έφη Αχτσιόγλου και τη Ρένα Δούρου, προκειμένου να αυξήσουν τις μετοχές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ανατολική Αττική κέρδισε δυο έδρες και δεν αποκλείεται η μια να κατευθυνθεί στο πρώτο και η άλλη στο τρίτο κόμμα. Την εκλογή των τεσσάρων σημερινών βουλευτών της γαλάζιας παράταξης δυσκολεύει σημαντικά η κάθοδος της Σοφίας Ζαχαράκη και του Στέλιου Πέτσα. Στο ΠΑΣΟΚ εκτός από την Ανατολική Αττική θεωρούν πως και οι δυο συνολικά επιπλέον έδρες στον Βόρειο και το Νότιο τομέα της Αθήνας μπορούν να διεκδικηθούν.
«Μετρημένα είναι τα κουκιά» για την Α΄ Αθήνας που χάνει μια έδρα. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν ανήκει παι στο δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να διεκδικεί μια θέση στην εξάδα (επτάδα το 2019) που θα εκλέξει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν βεβαίως κόψει πρώτη το νήμα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι είναι σκληρό, καθώς ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι η νέα ηχηρή είσοδος στα ψηφοδέλτια που θα απειλείσει τους Νίκο Βούτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Φίλη και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Εκεί αναμένεται να πολιτευτεί και η προερχόμενη από το ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου. Στη Α΄ Πειραιά δυνατά για το κυβερνητικό κόμμα έχει μπει στο προεκλογικό παιχνίδι η Δόμνα Μιχαηλίδου και σε συνδυασμό με την έδρα που χάνεται η κάλπη στη μια από τις δυο περιφέρειες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας παίρνει φωτιά. Στη διεδρική, πλέον Άρτα δεν ανησυχούν ούτε η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο Γιώργος Στύλιος από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο χαμένος από αυτή την αλλαγή. Υπενθυμίζεται πως πριν από 3,5 χρόνια η Χαριλάου Τρικούπη είχε εκλέξει τον Νίκο Γκόκα. Εννοείται πως όλοι οι νυν βουλευτές δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν αν κάποια νέα ισχυρή υποψηφιότητα καταφέρει να τους «εκθρονίσει».
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάκτηση της πρωτιάς. Για αυτό ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συνύπαρξη πολλών «κορυφαίων» στην ίδια περιφέρεια, οι οποίοι θα πρέπει να «τρέξουν» αν θέλουν να εκλεγούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας, όπου το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει με 17 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ. Όπως προαναφέραμε η κερδισμένη μία έδρα από τη νέα απογραφή θα πάει στο πρώτο κόμμα. Συνεπώς οι νυν βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος «απειλούνται», αν δεν κερδίσουν τη «γαλάζια» παράταξη, από τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και τον ηθοποιό Μάριο Αθανασίου, που θα πολιτευτούν, μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Με την ίδια προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούν τις λίστες του κόμματος και στις μονοεδρικές, που πλέον είναι εννέα, καθώς έχουν προστεθεί η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Αυτό σημαίνει πως η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Μάριος Κάτσης, αντιστοίχως, θα πρέπει να κερδίσουν τους νομούς τους για να είναι στην επόμενη Βουλή.
Είναι προφανές πως η Κοζάνη που είχε πέντε έδρες και έχασε μια το «4+1» που ίσχυε για το πρώτο κόμμα θα γίνει «3+1». Κάτι ανάλογο, ενδεχομένως να ισχύσει και στη Μαγνήσια που έχασε μια έδρα και έμεινε με πέντε. Υπάρχει, ασφαλώς και η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ οι δυο βουλευτές που πήραν το εισιτήριο για τη Βουλή στις προηγούμενες εκλογές (Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου) να πιεστούν. Στην πρώην εξαεδρική περιφέρεια των Σερρών η μια απώλεια που θα υπάρξει θα «στριμώξει» πιθανότατα κάποιον από τους γαλάζιους Κώστα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσο Χατζηβασιλείου και Θεόφιλο Λεονταρίδη.