Βαρύς Απολογισμός από τον Σεισμό στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη
Τουλάχιστον 1.002 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε χθες Παρασκευή τη Μιανμάρ, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε η χούντα που κυβερνά την ασιατική χώρα. Επιπλέον, οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.376 και 30 άτομα παραμένουν αγνοούμενοι.
Η περιοχή Μανταλάι , που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, θρηνεί τουλάχιστον 694 θανάτους, ενώ 1.670 επιπλέον άτομα έχουν τραυματιστεί και 68 είναι αγνοούμενοι.Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί μια δραματική διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχική εκτίμηση των 144 θανάτων που είχαν αναφέρει νωρίτερα οι αρμόδιοι. Στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 94, ενώ 30 περιστατικά θανάτου έχουν καταγραφεί στην Κιαούκ και 18 στη Σαγκαΐνγκ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του καθεστώτος της Μιανμάρ, «οι υποδομές, όπως δρόμοι, γέφυρες και κτίρια, υπέστησαν σοβαρές βλάβες, οδηγώντας σε πολλές απώλειες και τραυματισμούς πολιτών. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη στις επηρεαζόμενες περιοχές». Οι διασώστες βρίσκονται ήδη στο πεδίο για να παρέχουν βοήθεια.
Καταστροφές και Απώλειες στην Ταϊλάνδη
Στη γειτονική Ταϊλάνδη, έχουν αναφερθεί εννέα θάνατοι μέχρι στιγμής, όπου κατέρρευσε ένα κτίριο κατά τη διάρκεια του σεισμού. Ακόμη, 101 άτομα αγνοούνται στην Μπανγκόκ, κυρίως εργάτες που παγιδεύτηκαν στα ερείπια του υπό ανέγερση ουρανοξύστη 33 ορόφων, ο οποίος κατέρρευσε λόγω της ισχυρής δόνησης. Περισσότεροι από 400 κάτοικοι της Μπανγκόκ έχουν αναγκαστεί να κατασκηνώσουν σε δημόσια πάρκα, φοβούμενοι να ξαναμπούν στα σπίτια τους.
«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα παραιτηθούμε από την αποστολή μας να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Τσαντχαρτ Σιττιπούντ, τονίζοντας τη δέσμευση των αρχών για παροχή βοήθειας.
Φόβοι για Αυξημένο Αριθμό Θυμάτων
Οι εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον σεισμό ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 10.000, προειδοποίησε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Η ανακοίνωση αυτή περιλαμβάνει τον καταναγκασμό για την αποκατάσταση των ζημιών, το κόστος της οποίας ενδέχεται να υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.
Ο σεισμός έπληξε τη Μιανμάρ στις 14:20 τοπική ώρα, με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ, από εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων. Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών.
Η Έκκληση για Ανθρωπιστική Βοήθεια
Ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, απηύθυνε μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια σε μια δημόσια τηλεοπτική ομιλία: «Καλώ οποιαδήποτε χώρα ή οργάνωση να έρθει και να μας βοηθήσει. Σας ευχαριστώ», προσθέτοντας ότι τα σύνορα έχουν ανοίξει για την ξένη βοήθεια.
Στη διεθνή κοινότητα, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν ήδη προσφέρει στήριξη. Μια ομάδα εκτάκτων καταστάσεων από την Κίνα, αποτελούμενη από 37 ειδικούς, έφτασε άμεσα στη Μιανμάρ για να συνδράμει στις τρέχουσες επιχειρήσεις διάσωσης. Επίσης, η Ινδία απέστειλε ομάδα διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβάνοντας ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας που μεταφέρει βασικά αγαθά.
Σοβαρές Προκλήσεις για την Χώρα
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η καταστροφή ενδέχεται να συμβαδίζει με τη χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ, καθώς η χώρα είναι ήδη σε κατάσταση κρίσης μετά την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης το 2021. Οι εντάσεις μεταξύ των ένοπλων ομάδων και της χούντας συνεχίζουν να κλιμακώνονται, προκαλώντας σημαντικές ανθρωπιστικές κρίσεις και εκτοπισμένα άτομα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού χρειάζεται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.
Συγκλονίζουν οι Μαρτυρίες
Οι διασώστες εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στην Αμαραπούρα, κοντά στο Μανταλάι, οι διασώστες αναφέρουν ότι έχουν ανασύρει 30 θύματα από τα ερείπια, περιγράφοντας την κατάσταση ως «ισοπεδωτική». Οι κατοικίες, οι γέφυρες και οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ πολλές οικογένειες παραμένουν παγιδευμένες στα χαλάσματα. Ένας διασώστης δήλωσε: «Δε μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις κλήσεις βοήθειας καθώς δεν έχουμε επαρκείς πόρους και εξοπλισμό». Στο Μανταλάι, η καταστροφή είναι κολοσσιαία, με τις αρχές να προσπαθούν να φτάσουν σε μοναχούς που έχουν εγκλωβιστεί σε μοναστήρια.
Η συλλογική προσπάθεια διάσωσης και αποκατάστασης συνεχίζεται, καθώς ο κόσμος στέκεται στο πλευρό των πληγέντων, με την ελπίδα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα καταφέρει να φτάσει στους ανάγκες των θυμάτων.