Οικονομικές Δυσκολίες στην Ελβετία το 2023
Ένας στους δέκα ανθρώπους στην Ελβετία αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές προκλήσεις το 2023, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (OFS) που δημοσιοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου. Παρά το γεγονός ότι η Ελβετία θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη, το ποσοστό φτώχειας παρέμεινε σταθερό, επιβεβαιώνοντας τις οικονομικές ανησυχίες πολλών πολιτών.
Συγκεκριμένα, το 2023 το ποσοστό φτώχειας ανήλθε στο 8,1%, ή αλλιώς σχεδόν 708.000 άνθρωποι, ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με το 8,2% του 2022. Οι ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο περιλάμβαναν τους ανύπανδρους, τους μονογονείς με ανήλικα παιδιά, καθώς και άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα ευάλωτα ήταν και τα νοικοκυριά χωρίς ενεργές πηγές εισοδήματος.
Το να υπολογίσει κανείς το όριο της φτώχειας στην Ελβετία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό ορίζεται σε 2.315 ελβετικά φράγκα (ή 2.425 ευρώ) το μήνα για έναν άγαμο. Αυτή η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια από το επίπεδο αναφοράς στη Γαλλία, με τις υπολογίσεις να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές κόστους ζωής σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για ένα νοικοκυριό που απαρτίζεται από δύο ενήλικες και δύο παιδιά, το όριο φτώχειας ανέρχεται σε 4.051 φράγκων το 2023, με την OFS να αναφέρει ότι αυτά τα ποσά έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για να αντανακλούν την αύξηση του πληθωρισμού και των ενοικίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της OFS, το 2023 το κόστος ενός τυπικού καλαθιού αγορών από το σούπερ μάρκετ για τα ίδια προϊόντα ήταν 154 ελβετικά φράγκα (161 ευρώ) στην Ελβετία, σε σύγκριση με 112 ευρώ στη Γερμανία και 109 ευρώ στη Γαλλία για την ίδια χρονιά. Ως αποτέλεσμα, αν και ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού βιώνει οικονομικές δυσκολίες, το γενικό βιοτικό επίπεδο παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Μετά την προσαρμογή για τις διαφορές στις τιμές, η OFS επισημαίνει ότι το γενικό βιοτικό επίπεδο ήταν υψηλότερο μόνο σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Αυστρία το 2023. Παρ’ όλα αυτά, το 10,1% των πολιτών της Ελβετίας παλεύει με οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μια άλλη ανησυχητική τάση αφορά την αύξηση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις πληρωμών. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 6,3% το 2023, έναντι 4,8% το 2022, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2019 που ήταν στο 7%. Οι περισσότερες καθυστερήσεις αφορούν λογαριασμούς φόρων και ασφάλισης υγείας, όπως επισημαίνεται από την OFS.