Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο: Μια «Κιβωτός» Επιστημονικής Έρευνας 100 Ετών
Το νέο εθνικό γεωλογικό μουσείο αναδεικνύει τη συσσώρευση γνώσης που έχει συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια ενός αιώνα επιστημονικής έρευνας, επισημαίνοντας τη σημασία της πληροφορίας που αφορά τα ορυκτά κοιτάσματα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες, τις οποίες απαιτεί η νέα ψηφιακή τεχνολογία.
Ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία των πρώτων υλών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα εξάγει γάλλιο σε όλη την Ευρώπη στα επόμενα 2 με 3 χρόνια». Αυτή η δήλωση αποδεικνύει την επιχειρηματική και τεχνική προοπτική της χώρας μας στον τομέα της εξόρυξης και κατεργασίας ορυκτών.
Σημασία και Χρήσεις του Γαλλίου
Το γάλλιο είναι ένα ορυκτό που εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα. Αποτελεί παράγωγο του βωξίτη και του αλουμινίου και έχει αποκτήσει αυξανόμενη σημασία στην παγκόσμια βιομηχανία, ιδίως για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και η διαστημική τεχνολογία. Εκτός από το γάλλιο, το αντιμόνιο, το οποίο είναι επίσης χρήσιμο στην υψηλή τεχνολογία, έχει εντοπιστεί σε περιοχές όπως η Χίος και το Καλλυντήρι της Ροδόπης. Σημειώνεται ότι έρευνες πραγματοποιούνται και σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, όπου έχουν βρεθεί αποθέματα Γερμανίου και ενδείξεις για ύπαρξη λιθίου.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Κωνσταντίνος Σάλτας, τονίζει την πλούσια ποικιλία ορυκτών που διαθέτει η Ελλάδα: «Η πατρίδα μας είναι πλούσια σε ορυκτές πρώτες ύλες, υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων, και σε πολλά έχει πρωτοκαθεδρία».
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχει αναλάβει την ευθύνη του εντοπισμού και της μελέτης γεωλογικών κοιτασμάτων, δρομολογώντας και έρευνες γεωθερμικών πεδίων, καθώς και τη μελέτη υπόγειων υδάτων. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα της έρευνας είναι πλέον ψηφιοποιημένα, προσφέροντας γρήγορη και απρόσκοπτη πρόσβαση στον ενδιαφερόμενο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών φορέων και των επενδυτών.
Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Διονύσης Γκούτης, επισημαίνει ότι «όλα τα κοιτάσματα της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί από την υπηρεσία» και προσθέτει ότι «πάνω από 10.000 μελέτες με όλα τα ερευνητικά δεδομένα είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμες μέσω της ιστοσελίδας του ΕΑΓΜΕ».
Αυτή η ψηφιοποίηση παρέχει τη δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης σε πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους, διευκολύνοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και προγραμματισμού στον τομέα των γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών.
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κατερίνα Χριστοφιλίδου