Εμπορικές Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: Η Διορία του Τραμπ για το Πεκίνο
Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 50% στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν αποσύρει τους ισχύοντες δασμούς 34% που έχει επιβάλει στις αμερικανικές εισαγωγές. Αυτή η κίνηση συνιστά αντίποινα για τους δασμούς που ο Τραμπ είχε ανακοινώσει προηγουμένως, δημιουργώντας μια αυξανόμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Λευκός Οίκος δίνει προθεσμία στο Πεκίνο να αλλάξει τη στάση του μέχρι σήμερα, 8 Απριλίου, αλλιώς οι αμερικανικοί δασμοί στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα θα αυξηθούν σε ποσοστό 104%, υπό τον υπολογισμό των συνολικών δασμών. Σύμφωνα με αναλυτές, το Πεκίνο είναι απίθανο να υπαναχωρήσει, ειδικά μετά από τις νέες απειλές του Τραμπ, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πηγές της κινεζικής διπλωματίας.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την επιβολή δασμών ύψους 25% σε αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στους δασμούς που είχαν επιβληθεί από τον Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην προστασία των ευρωπαϊκών αγορών, με συγκεκριμένα προϊόντα να υπόκεινται σε δασμούς από τις 16 Μαΐου και έως την 1η Δεκεμβρίου. Μεταξύ αυτών των προϊόντων περιλαμβάνονται διαμάντια, λουκάνικα και σόγια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι προϊόντα όπως το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά έχουν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα των προϊόντων υπό επιβολή δασμών. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αγοράζει ενέργεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που ενδυναμώνει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών.
Συζήτηση για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Πέρα από τους δασμούς, οι συζητήσεις για την απειλή του Ιράν έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ ανέφερε την έναρξη άμεσων συνομιλιών με την Τεχεράνη, εξαγγέλλοντας μια σημαντική συνάντηση «σε πολύ υψηλό επίπεδο» που πρόκειται να λάβει χώρα το επόμενο Σάββατο. Υπογράμμισε ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα βρεθεί σε «μεγάλο κίνδυνο» εάν οι συνομιλίες δεν αποδώσουν καρπούς.
Σε αντίθεση, το Ιράν δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί το πυρηνικό του πρόγραμμα άμεσα. Οι δηλώσεις του Τραμπ χαρακτηρίστηκαν από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ως «ψυχολογική επιχείρηση» για την επηρεασμένη της κοινής γνώμης.
Όσον αφορά τη Γάζα, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε για την απόφαση εξάλειψης της Χαμάς και ανέφερε ότι εργάζονται για μια νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Πρότεινε πως το σχέδιο του Τραμπ για την εκδίωξη Παλαιστινίων από τη Λωρίδα είναι ένα «τολμηρό όραμα», καθώς οι Παλαιστίνιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τόπο διαμονής τους.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί την ταχεία λήξη του πολέμου και ότι τα πράγματα θα είναι «πολύ καλύτερα» εάν η Γάζα ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, οι δύο ηγέτες είχαν μια καλή συνομιλία αναφορικά με την εμπορική πολιτική και την επιθυμία του Ισραήλ να έχει δασμολογική ελάφρυνση.
Σημαντική είναι η αναφορά του Τραμπ πως δεν είχε συνομιλίες για δασμούς με τη Ρωσία, δεδομένου ότι δεν δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις συγκεκριμένες αγορές.
Στην ατζέντα υπήρξαν επίσης οι σχέσεις με την Συρία και την Τουρκία, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν και ότι μπορεί να παρέχει βοήθεια στον Νετανιάχου εάν υπάρξει πρόβλημα με την Τουρκία.
Η κατάσταση στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις εστιάζει την προσοχή όλων, καθώς οι εξελίξεις αυτές αναμένονται να επηρεάσουν τις οικονομικές δυναμικές παγκοσμίως.