Η Σημασία των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Συνοχής
Η Πραγματικότητα της Χρηματοδότησης
Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συμμετείχε σε μια σημαντική συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής μετά το 2027» στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπογράμμισε την ανάγκη να μάθουμε από τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μάθαμε από την κρίση, είχαμε τρία μνημόνια, γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε σεντ από τους ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για το σχέδιο δημοσίων επενδύσεών μας».
Ορισμός και Σημασία της Πολιτικής Συνοχής
Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στον ορισμό της πολιτικής συνοχής, δηλώνοντας: «Τι είναι μια πολιτική συνοχής; Ζούμε στην Ευρώπη και μας αρέσει αυτή η πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην αρχή της ενιαίας αγοράς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να έχουμε μια πραγματική ενιαία αγορά χωρίς ένα εργαλείο που να μειώνει τις περιφερειακές αποκλίσεις. Αυτό το εργαλείο είναι η πολιτική συνοχής». Ο ρόλος αυτής της πολιτικής είναι κρίσιμος για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απορρόφηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων
Ο Νίκος Παπαθανάσης έκανε αναφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανέφερε, «Όταν σχεδιάζεις ένα πρόγραμμα, οι ανάγκες της χώρας αλλάζουν. Αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις, όπως το δημογραφικό πρόβλημα και η στέγαση. Έχουμε χιλιάδες νησιά και μοναδικές ανάγκες που πρέπει να συμπεριληφθούν στις αναθεωρήσεις. Για το επόμενο πρόγραμμα, πρέπει να διατηρήσουμε την πολιτική συνοχής με την αναγκαία ευελιξία, προσαρμόζοντας τις ανάγκες της χώρας στις πολιτικές της ΕΕ. Κάθε χώρα πρέπει να επιλέγει τις προτεραιότητες που της ταιριάζουν καλύτερα.
Η Ευρώπη Αναμορφώνεται
«Είμαστε Ευρωπαίοι και αγαπάμε τον τόπο μας», δήλωσε ο Παπαθανάσης, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη αποδεικνύει την αλληλεγγύη της σε δύσκολες περιόδους. «Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, καταφέραμε να αποκτήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης». Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής για την επίτευξη πραγματικών αλλαγών, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει αφυπνιστεί ενόψει της κλιματικής κρίσης και των διεθνών προκλήσεων, καθώς και ότι η προσέγγιση λήψης αποφάσεων φαίνεται να αλλάζει, με νέα δεδομένα και ανάγκες να ανακύπτουν.