Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών 2025-2036
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό των Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036. Σημαντικός στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι η αναβάθμιση της αποτρεπτικής και μαχητικής ισχύος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, εντός των ορίων του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργοποίηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, με στόχο την απορρόφηση τουλάχιστον 25% του προϋπολογισμού μέσω της ενσωμάτωσης καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών.
Κατηγορίες Εξοπλιστικών Προγραμμάτων
Τα εξοπλιστικά προγράμματα ομαδοποιούνται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:
- Απόκτηση νέων δυνατοτήτων και μέσων.
- Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, Επικοινωνιών και Δορυφορικά συστήματα.
- Συνεχιζόμενη υποστήριξη (Follow on Support – FOS) των νέων και των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, με ποσοστό 25% του συνολικού προϋπολογισμού.
- Συντήρηση, αναβάθμιση και απόκτηση νέων υποδομών που σχετίζονται με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Νέο Δόγμα Αποτροπής
Μέσω του νέου δόγματος αποτροπής, με την ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΕΑ», δημιουργείται ένα πολυδιάστατο πλαίσιο προστασίας για την ελληνική επικράτεια. Το δόγμα αυτό περιλαμβάνει πέντε επίπεδα προστασίας και επιτρέπει στον σύγχρονο στόλο, που περιλαμβάνει νέες φρεγάτες και αεροσκάφη 4,5ης και 5ης γενιάς, να αξιοποιεί πλήρως τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, προχωρώντας πέρα από τα στενά πλαίσια της χωρικής υπεράσπισης.
Εμβληματικά Προγράμματα και Καινοτομία
Η «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ» παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση εχθρικών απειλών μέσω της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης. Ο πολυεπίπεδος θόλος προστασίας περιλαμβάνει αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα, anti-drone και άλλες ικανότητες. Η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού επιτρέπει την αυξημένη ακρίβεια και δυνατότητα πλήγματος σε στρατηγικό βάθος, όπως και την υποστήριξη απομακρυσμένων περιοχών.
Στην κατεύθυνση αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την απόκτηση γεωστατικού δορυφόρου στρατιωτικών προδιαγραφών. Επίσης, προγραμματίζονται συστήματα λόγω κυβερνοπολέμου, που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου.
Διαφάνεια και Υποστήριξη
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας στις προμήθειες αμυντικού υλικού, προγραμματίζονται θεσμικά μέτρα για την ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Αυτά περιλαμβάνουν την επιλογή των διευθυντικών στελεχών από έμπειρους αξιωματικούς με πρόταση του ΓΕΕΘΑ, καθώς και νομική υποστήριξη μέσω συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Παράλληλα, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει την απόκτηση νέων οπλικά συστήματα και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων μας στο σύγχρονο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας.
Ο σχεδιασμός του ΜΠΑΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της χώρας στην περιοχή, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της και την ασφάλεια της επικράτειας.