Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, με κύριο στόχο την αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, και τις μεσογειακές εταιρικές σχέσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συζητήσεις σχετικά με το εμπόριο και τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, καθώς και στην πολιτική απέναντι στην Κίνα, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές λόγω των πρόσφατων προειδοποιήσεων του πρώην Προεδρική Τραμπ.
Τη Δευτέρα 14/7, ο Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς εγκαινίασε τον πρώτο Διάλογο Εφαρμογής για τα Τελωνεία. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ηγέτες από τη βιομηχανία, με τον στόχο να εστιάσουν στους μη προτιμησιακούς κανόνες προέλευσης της ΕΕ. Αυτοί οι κανόνες θα μπορούσαν να αποδειχτούν κρίσιμα εργαλεία διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινωθούν. Επιπλέον, η Επιτροπή επέβαλε οριστικούς δασμούς αντι-ντάμπινγκ που κυμαίνονται από 21,3% έως 36,1% στα κινεζικά πολυστρωματικά ξύλινα δάπεδα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία πάνω από 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε μια σημαντική εμπορική επιτυχία υπογράφοντας πολιτική συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας, Πραμπόβο Σουμπιάντο, σχετικά με την Συνολική Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (CEPA). Αυτή η συμφωνία υπήρξε αποτέλεσμα χρόνων διαπραγματεύσεων και ανοίγει τη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας στους εξαγωγείς της ΕΕ. Παράλληλα, παρέχει στις Βρυξέλλες αναγκαίες ευκαιρίες διαφοροποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις ανανεωμένες απειλές του Προεδρικού Τραμπ για την επιβολή δασμών 30% κατά της ΕΕ, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή να προετοιμάσει αντίμετρα για αμερικανικά αεροσκάφη, αυτοκίνητα και γεωργικά προϊόντα.
Η Κομισιόν έχει επίσης ενισχύσει τις εταιρικές σχέσεις της ανατολικά, με τη φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Κόστα, να συναντούν τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Πασινιάν, προκειμένου να προωθήσουν τη συνεργασία ΕΕ-Αρμενίας. Επιπλέον, η Μολδαβία έχει αποκτήσει πρόσβαση στο εφεδρικό σύστημα κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, καθώς και στην περιοχή της περιαγωγής, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην ψηφιακή της ενοποίηση. Η Ουκρανία έλαβε επεκταμένη υποστήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus, επιτρέποντας στις τοπικές ΜΚΟ να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος