«Η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη ξοδεύει και η τρίτη καταστρέφει», αναφέρει ένα ρητό ιδιαίτερα γνωστό στον κόσμο των επιχειρήσεων.
«Η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη ξοδεύει και η τρίτη καταστρέφει», αναφέρει ένα ρητό ιδιαίτερα γνωστό στον κόσμο των επιχειρήσεων. Πίστευε, άραγε, στην ισχύ του γνωμικού αυτού ο πατριάρχης των ελληνικών κλωστών Ελευθέριος Μουζάκης; Ακριβής απάντηση δύσκολα θα μπορούσε να δοθεί στο ερώτημα που επανέρχεται με αφορμή τις αποφάσεις, την περασμένη Δευτέρα, της γενικής συνέλευσης της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη. Η μόνη ένδειξη ίσως ότι το προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, διευθυντής σε ηλικία 19 ετών και μετέπειτα ιδιοκτήτης του ομίλου των κλωστών Πεταλούδα, συμφωνούσε με το εν λόγω αξίωμα είναι η ρητή πρόβλεψη της διαθήκης του οι κληρονόμοι του να μην πουλήσουν την εταιρεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οπως, ενδεχομένως, και το γεγονός ότι στη διαθήκη του είχε οριστεί ένας προσωπικός λογαριασμός του με περίπου 20 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσαν, εάν ανέκυπταν προβλήματα ρευστότητας, να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες.
Ωστόσο, από τη Δευτέρα, οπότε πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων, τα δεδομένα έχουν αλλάξει ώς ένα βαθμό. Η (δεύτερη) σύζυγος του ιδρυτή της κλωστοϋφαντουργίας Ελευθερία Μουζάκη, η κόρη της Κατερίνα και ο διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παυλάκης που είχε ταυτιστεί με την «Κλωσταί Πεταλούδας», αντικαταστάθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο με νέα μέλη. Τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. διατηρεί (από τον Σεπτέμβριο του 2022) ο Τζον Πολ Γκάγκνουμ, εγγονός του Ελευθέριου Μουζάκη που καλείται να διαψεύσει τον αστικό μύθο κατά τον οποίο ο πλούτος δεν διαρκεί περισσότερο από τρεις γενιές.
Η περιουσία που κληροδότησε στους επιγόνους του ο Ελ. Μουζάκης εκτιμάται σε άνω του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας έναν μεγάλο αριθμό επενδυτικών ακινήτων των οποίων η αξιοποίηση αντισταθμίζει τις απώλειες από τη δραστηριότητα της κλωστοϋφαντουργίας. Εξάλλου, το 2008 η πώληση, έναντι 37 εκατ. ευρώ, του ακινήτου στη λεωφόρο Κηφισού 60, είχε παράσχει αναγκαία τότε ρευστότητα στην εταιρεία.
Πυλώνας του modus operandi του βιομηχάνου υπήρξαν οι επιθετικές εξαγορές, με τη «Μουζάκης» να έχει αποκτήσει έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών (π.χ. Μακεδονικά Φινιστήρια, Εριοκλωστήρια Πεννιέ Χρ. Λαναρά, Macoplex κ.ά.) από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως τις αρχές του 2000. Το 1951 όταν εξασφάλισε την αποκλειστική συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία DMC στις κλωστές πλεξίματος, κατά του βιομηχάνου κήρυξαν τον πόλεμο όλοι οι ανταγωνιστές του με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας. Το 1957 μαζί με την «Κλωσταί Κιθάρας» του Ι. Θεοδωρακόπουλου ίδρυσε την «Κλωστοβιομηχανίαι Ελλάδος» στην οποία εντάχθηκαν οι εταιρείες που είχε μέχρι τότε αγοράσει, αποκτώντας, με τον τρόπο αυτό, το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αγοράς σε κλωστές ραφής και κεντήματος. Το 1968 ιδρύθηκε η Ελ. Δ. Μουζάκης Α.Ε., η οποία δύο χρόνια αργότερα έθεσε σε λειτουργία το υπερσύγχρονο εργοστάσιο – κλωστήριό της στην οδό Προόδου 3 στο Αιγάλεω. Το 1991, όταν η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο, ο βιομήχανος είχε δηλώσει με υπερηφάνεια ότι πέτυχε υπερκάλυψη (των μετοχών που είχαν εκδοθεί), σε μία συγκυρία που οι παγκόσμιες αγορές βυθίζονταν λόγω της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ. Ο Ελευθέριος Μουζάκης έχει ταυτιστεί και με τις πρωτότυπες και ευρηματικές ιδέες προώθησης των προϊόντων του, αποτέλεσε τον πρώτο σπόνσορα του ελληνικού ραδιοφώνου, με την πατρότητα του εμπορικού τρικ «στα δύο, το ένα δώρο…» να ανήκει στον ίδιο. Ενας από τους χαρακτηρισμούς που συνόδευε τον βιομήχανο είναι αυτός του εντιμότερου φορολογουμένου, επειδή εμφανιζόταν ως ο πλουσιότερος Ελληνας, βάσει των φορολογικών δηλώσεών του.
Με την… παρέμβαση του βιομηχάνου στη διοίκηση της εταιρείας, μέσω όσων προέβλεπε η διαθήκη του, να έχει τερματιστεί για περισσότερο από ένα χρόνο, μένει να φανεί πώς το νέο μάνατζμεντ θα καταφέρει να εξασφαλίσει ρυθμούς ανάπτυξης για τη «Μουζάκης» σε ένα περιβάλλον αυξημένου ενεργειακού κόστους και υψηλού ανταγωνισμού από τις ασιατικές χώρες.
1944
Ο Ελ. Μουζάκης ιδρύει την «Κλωσταί Πεταλούδα-Μουζάκης».
1951
Αποκλειστικότητα με την DMC Γαλλίας στις κλωστές κεντήματος.
1970
Εναρξη λειτουργίας υπερσύγχρονου κλωστηρίου.
1991
Είσοδος της «ΕΛ. Δ. Μουζάκης» στο Χρηματιστήριο.
2006
Θάνατος Ελ. Μουζάκη.
2023
Η (δεύτερη) σύζυγος Ελευθερία Μουζάκη, η κόρη της Κατερίνα, ο CEO Μ. Παυλάκης με απόφαση της Γ.Σ. τίθενται εκτός Δ.Σ.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr