Σύμπνοια Τουρκίας και Ιταλίας για την Ενίσχυση Σχέσεων
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγνώρισε τη «πολύτιμη σύμπνοια» μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, εστιάζοντας σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ασφάλεια της Μεσογείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η σταθερότητα της Ευρώπης και η διατήρηση των διατλαντικών δεσμών. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ιταλή πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Κορυφής των δύο χωρών. Ο Ερντογάν υπογράμμισε τη νέα στόχευση για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε ενεργειακά έργα που θα ωφελήσουν τις χώρες μας, καθώς και την περιοχή της Μεσογείου». Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης κατά την επόμενη περίοδο.
Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία των εμπορικών σχέσεων, δηλώνοντας ότι «η Ιταλία είναι μία από τις πέντε πρώτες χώρες στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας». Υπογράμμισε επίσης τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς που έχουν εδραιώσει οι δύο χώρες σε τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία, τα χημικά και η αυτοκινητοβιομηχανία, γεγονός που τους έχει επιτρέψει να υπερβούν τον στόχο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε τεθεί σε προηγούμενη σύνοδο κορυφής. Σημείωσε ότι περισσότερες από 1.500 ιταλικές εταιρείες έχουν επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, ενώ οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ιταλία σε διάφορους τομείς, ενισχύοντας τη συνεργασία τους και το πνεύμα σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2032 μαζί με την Ιταλία, σημειώνοντας την ευκαιρία που είχαν οι Υπουργοί να συζητήσουν ποικίλα θέματα. Σημείωσε ότι οι διεθνείς εξελίξεις οδηγούν τις δύο χώρες σε στενότερη συνεργασία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και την απόφαση της Τουρκίας να συμβάλλει στην ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας.
Αναφερόμενος στον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε τις «απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ» και τόνισε την προτεραιότητα για κατάπαυση του πυρός. Ειδική αναφορά έκανε και στη συνεργασία Τουρκίας και Ιταλίας για τη σταθερότητα της Λιβύης και την ανάγκη μακροπρόθεσμων λύσεων.
Η Ιταλή πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, από την πλευρά της, αναγνώρισε την πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι η Ιταλία επιδιώκει να μοιραστεί τις ευθύνες που έχει και να διασφαλίσει καλύτερη στενότητα στη συνεργασία. Ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη υπερβεί τον διατραπεζικό στόχο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν θέσει νέο στόχο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αναφορικά με την ενεργειακή συνεργασία, η Μελόνι σημείωσε την πρόθεση να εμβαθύνουν τις στρατηγικές σχέσεις, ενώ προανήγγειλε τη συμφωνία μεταξύ της ΤΙΜ Sparkle και της Turkcell για τη σύνδεση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό οικοσύστημα τηλεπικοινωνιών. Αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει την κατασκευή ενός σύγχρονου ψηφιακού δικτύου μήκους περίπου 4.000 χιλιομέτρων, που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα στην περιοχή.
Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία της διατλαντικής συνεργασίας και ανοίγει το δρόμο για μια πιο ισχυρή συνεργασία σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν ήταν επίσης δεκτός από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προσκαλώντας τους να επισκεφθούν την Τουρκία στο μέλλον.