Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα Σύλληψης κατά ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα εντάλματα σύλληψης κατά δύο σημαίνοντων ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο οποίος κατηγορείται για τη δίωξη γυναικών και κοριτσιών, σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Η ανακοίνωση του ΔΠΔ επισημαίνει ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο Αχουντζάντα, καθώς και ο Αμπντούλ Χακίμ Χακάνι, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ταλιμπάν, έχουν διαπράξει το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της δίωξης λόγω φύλου. Αυτή η δίωξη αφορά κορίτσια, γυναίκες και άλλα άτομα που δεν συμμορφώνονται με την πολιτική των Ταλιμπάν γύρω από ζητήματα φύλου και ταυτότητας.
«Οριακά, οι Ταλιμπάν επέβαλαν κανόνες και περιορισμούς στον γενικό πληθυσμό, στοχοποιώντας ιδιαίτερα κορίτσια και γυναίκες με βάση το φύλο τους. Με αυτόν τον τρόπο, στέρησαν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους», ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΠΔ. Φαίνεται ότι τα υποτιθέμενα εγκλήματα διαπράχθηκαν από τις 15 Αυγούστου 2021, ημερομηνία κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έως τουλάχιστον τις 20 Ιανουαρίου 2025.
Οι Ταλιμπάν έχουν «στερήσει σοβαρά» τα δικαιώματα των κοριτσιών και γυναικών όσον αφορά την εκπαίδευση, την οικογενειακή ζωή και την ιδιωτικότητα. Επιπλέον, οι ελευθερίες τους στη κίνηση, την έκφραση, τη σκέψη, τη συνείδηση και τη θρησκεία έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Οι δικαστές του ΔΠΔ προσέθεσαν ότι άλλα άτομα επίσης στοχοποιήθηκαν επειδή οι σεξουαλικές εκφράσεις και οι ταυτότητες τους θεωρούνταν αντίθετες με τις πολιτικές των Ταλιμπάν για το φύλο. Από την επιστροφή τους στην εξουσία το 2021, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, περιορίζοντας τις ελευθερίες των πολιτών τους.
Σε πείσμα των προσπαθειών για κοινωνική συμμετοχή, οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από διάφορες δημόσιες δραστηριότητες, όπως η είσοδος σε πάρκα, γυμναστήρια και ινστιτούτα ομορφιάς. Απαγορεύτηκε επίσης η πρόσβαση κοριτσιών στο γυμνάσιο και γυναικών στο πανεπιστήμιο, καθιστώντας το Αφγανιστάν την μοναδική χώρα που έχει επιβάλει τέτοιες διακρίσεις.
Αντίκτυποι της δράσης των Ταλιμπάν έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα που καταδικάζει το θεσμοθετημένο σύστημα διαχωρισμού των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν, αναγνωρίζοντας τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στην περιοχή.