Εντοπισμός Εγγονού στη Χούντα της Αργεντινής
Η οργάνωση «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου» έκανε γνωστό τη Δευτέρα τον εντοπισμό του «εγγονιού υπ’ αριθμόν 140», ενός από τα εκατοντάδες παιδιά που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976–1983) από πολιτικούς κρατούμενους ή άτομα που αγνοούνται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Η Ιστορία του «Εγγονιού 140»
Το συγκεκριμένο άτομο, του οποίου η ταυτότητα παραμένει ανώνυμη, είναι σήμερα 48 ετών και διαμένει στο Μπουένος Άιρες. Πρόκειται για τον γιο της Γκρασιέλα Αλίσια Ρομέρο και του Ραούλ Εουχένιο Μετς, οι οποίοι ήταν ακτιβιστές του μαρξιστικού κινήματος και απήχθησαν το 1976 στην επαρχία Νεουκέν, στα νότια της Αργεντινής, από τότε παραμένει άγνωστη η τύχη τους.
Η μητέρα του παιδιού ήταν έγκυος κατά την σύλληψή της. Ο μικρός γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1977 και υπάρχουν πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες ότι η μητέρα υπέστη βασανιστήρια. Σήμερα, έχει επίσης μια μεγαλύτερη αδελφή, την Αδριάνα, που αρχικά αναλήφθηκε από γείτονες και αργότερα από τους παππούδες του.
Η Αδριάνα μοιράστηκε τη συναισθηματική φόρτισή της στη δημοσιότητα. «Τώρα ξέρω πού βρίσκεται ο αδελφός μου», δήλωσε, αν και δεν έχουν συναντηθεί διά ζώσης ακόμη, μίλησαν μέσω βιντεοσύνδεσης.
Το Εγγόνια και οι Αποκαλύψεις
Κατά την περίοδο της χούντας, υπολογίζεται ότι 300 έως 400 παιδιά ανήκαν σε αυτή την κατηγορία, πολλά από τα οποία γεννήθηκαν από μητέρες που κρατούνταν εις βία. Τα παιδιά αυτά συνήθως δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες που ήταν ιδεολογικά προσκείμενες στο στρατιωτικό καθεστώς. Η οργάνωση «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου» έχει αποκαλύψει την ταυτότητα 140 προσώπων μέσω ερευνών επί σχεδόν 50 χρόνια, αξιοποιώντας ληξιαρχικά στοιχεία και εξετάσεις DNA.
Πολλές από τις έρευνες οδήγησαν σε συγκινητικές συναντήσεις μεταξύ επιζώντων και μελών οικογενειών. Σε κάποιες άλλες περιστάσεις, η ταυτοποίηση έγινε απλά και μόνο για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των ατόμων, κάποιες φορές και μεταθανάτια.
Η σύνδεση σε αυτή την περίπτωση έγινε μέσω ανώνυμης πληροφορίας. Ακολούθησε επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο για τη συζήτηση γύρω από ενδεχόμενο τεστ DNA, το οποίο αποδείχτηκε ότι καταλήγει στον αδελφό της Αδριάνας.
Η Πολιτική Κατάσταση και οι Ανθρωπιστικές Αυτοθυσίες
Οι γονείς τους ανήκουν σε μία από τις περίπου 30.000 περιπτώσεις νεκρών και αγνοούμενων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρόεδρου Χαβιέρ Μιλέι αμφισβητεί τον αριθμό αυτό, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ μικρότερος, δημιουργώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγορεί ότι επιχειρεί ιστορικό αναθεωρητισμό.
Η Εστέλα δε Καρλότο, πρόεδρος των «Γιαγιάδων», επεσήμανε ότι η συνέχιση του εντοπισμού αυτών των ψυχών «βεβαιώνει ότι τα (κλεμμένα) εγγόνια μας είναι εδώ, ανάμεσά μας», και υπογράμμισε τη σημασία της επιμονής και της δουλειάς που γίνεται εδώ και 47 χρόνια.
Η ταυτοποίηση του «εγγονιού υπ’ αριθμό 140» ανακοινώθηκε επτά μήνες μετά την ταυτοποίηση της «εγγονής υπ’ αριθμόν 139» και έχει καταγραφεί σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης έντασης μεταξύ των «Γιαγιάδων» και της κυβέρνησης Μιλέι, η οποία κατηγορείται ότι έχει σταματήσει να υποστηρίζει τις έρευνές τους.
Η οργάνωση προσέφυγε στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την αυτονομία της Εθνικής Τράπεζας Γενετικών Δεδομένων, μιας κρίσιμης πηγής για τη δουλειά τους, την οποία ανέφεραν ότι έχει «παραλύσει» το τελευταίο διάστημα.
Ο πρόεδρος Μιλέι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2023, έχει κατηγορήσει τις οργανώσεις για θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα αφιερωμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες περιγράφει ως «γιάφκες» και «άνετες δουλίτσες», προχωρώντας στη μείωση του προσωπικού της πρώην Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.