Σημαντικές Εορτές της 29ης Μαρτίου
Σήμερα, Σάββατο 29 Μαρτίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Μάρκου επισκόπου Αρεθουσίων, του Μαρτύρου Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτόις παρθένων και ιερωμένων ανδρών. Πρόκειται για μια ημέρα γεμάτη θρησκευτική σημασία και συγκίνηση για τους πιστούς.
Φυσικά Φαινόμενα της Ημέρας
Η ανατολή του ήλιου πραγματοποιήθηκε στις 06:14, ενώ η δύση του ήλιου αναμένονται στις 18:45. Σημειώνεται ότι η Σελήνη είναι 29.5 ημερών, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον ουρανό.
Η Εγκρατής Ιστορία του Αγίου Μάρκου
Ο Άγιος Μάρκος υπηρέτησε ως επίσκοπος στο Αρέθουσα, μια περιοχή στα ανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια των ετών του Μέγα Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίου (337-361 μ.Χ.) και του Ιουλιανού του Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.). Έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε σημαντικές συνόδους, όπως η Σύνοδος της Αντιόχειας το 341 μ.Χ. και η Σύνοδος της Φιλιππουπόλεως το 343 μ.Χ. Στα πρακτικά της Συνόδου της Αντιόχειας διασώζεται η «Ἔκθεσις Πίστεως Μάρκου Ἀρεθουσίων», αποδεικνύοντας τη συμβολή του στην ορθόδοξη πίστη.
Σε μια ανατρεπτική στιγμή της ζωής του, ο Άγιος Μάρκος γκρέμισε έναν ειδωλολατρικό ναό και τον μεταμόρφωσε σε εκκλησία. Μετά την άνοδο του Ιουλιανού, συνελήφθη και υπέστη φρικτά βασανιστήρια λόγω της πίστης του. Παρά την αγριότητα που υπέστη – συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, γεμίσματος με βρώμικο νερό και απερίγραπτων ταλαιπωριών – παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του, κερδίζοντας τον θαυμασμό ακόμα και των διωκτών του. Με τη δύναμη της ψυχής του, κατάφερε να αγγίξει τις καρδιές τους και να τους διδάξει την αληθινή πίστη.
Ο Άγιος Μάρκος τελικά κοιμήθηκε με ειρήνη, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά αφοσίωσης και πίστης.
Ο Μαρτύριο του Διάκολου Κυρίλλου
Μαζί του, επί Ιουλιανού, έλαμψε και ο Διάκονος Κύριλλος, χαρακτηριστική μορφή της Εκκλησίας της Φοινίκης. Αδιαμφισβήτητος μάρτυρας της χριστιανικής ομολογίας, κήρυξε ανοιχτά κατά των ειδώλων και πολέμησε με θάρρος για την πίστη του, γεγονός που οδήγησε και σε δικό του μαρτυρικό θάνατο, καθώς οι ειδωλολάτρες του προκάλεσαν φρικτά βασανιστήρια.
Μαζί με αυτόν, πολυάριθμες παρθένες γυναίκες στην Ασκάλωνα και τη Γάζα, καθώς και μερικοί ιερωμένοι, συνέβησαν να μοιραστούν το ίδιο πεπρωμένο και η μνήμη τους συνεορτάζεται επίσης σήμερα, προσθέτοντας βάθος στη σημασία της ημέρας.