Δηλώσεις Γιώργου Γεραπετρίτη για την Μεταναστευτική Κρίση
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την τροπολογία αναστολής των αιτήσεων παροχής ασύλου, επεσήμανε τη σημασία να κατανοηθούν οι συνθήκες που δικαιολογούν την παρέμβαση της κυβέρνησης. «Το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός αφίξεων που είχαμε ολόκληρο το 2024, καταδεικνύοντας αύξηση κατά 350% από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως από την περιοχή του Τομπρούκ στη Λιβύη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός ανέφερε ότι, αν και δεν θεωρείται ευτυχής η συγκεκριμένη διάταξη, είναι αναγκαία, προκειμένου να διαχειριστεί η χώρα το επιτακτικό πρόβλημα της μετανάστευσης. «Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε ελεγχόμενα σύνορα και νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Όλοι αισθανόμαστε τον πόνο των ανθρώπων, αλλά κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του ανθρωπισμού» σημείωσε.
Η Στρατηγική της Ελλάδας για την Μεταναστευτική Πρόκληση
«Πλησιάζω στην Τρίπολη τη Δευτέρα, προσπαθώντας να οικοδομήσουμε μια στέρεη σχέση. Δεν θέλω να συνδέεται ό,τι συνέβη με την ευρωπαϊκή αποστολή με την Ελλάδα και με εμένα. Πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους διακινητές για να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται το ανθρώπινο δράμα.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί έναν δυσανάλογο αριθμό προσφύγων. Υπάρχει μια εν δυνάμει απειλή για την εθνική ασφάλεια και φροντίζουμε να είμαστε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς, οι Έλληνες πολίτες θα παραμένουν πάντα η προτεραιότητα» επεσήμανε ο Υπουργός.
Σημασία της Ρυθμιστικής Παρέμβασης
Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε κράτους να προστατεύει τον εαυτό του απέναντι σε πιθανούς κινδύνους. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν», δήλωσε, εστιάζοντας στα νόμιμα και απαραίτητα μέτρα που η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει. Αναφέρθηκε επίσης σε σχέσεις με κόμματα της Αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στην τροπολογία, όπως η Ζωής Κωνσταντοπούλου, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή το Διεθνές Δίκαιο.
Έκανε αναφορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2020 και επισήμανε την αναγκαιότητα της παρέμβασης αυτή τη στιγμή, λόγω της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών που προέρχονται από χαρακτηρισμένες ασφαλείς χώρες.
Διαχείριση των Προκλήσεων
Αναφερόμενος στον ανθρωπιστικό ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι ο τελικός προορισμός για όλους τους πρόσφυγες. «Δεν θέλουμε να επωμιστούμε όλο το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι μετανάστες που φτάνουν δεν είναι όλοι χρήζοντες ανθρωπιστικής προστασίας.
«Τα δύο τρίτα όσων φτάνουν προέρχονται από ασφαλείς χώρες. Χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες του 2015, όταν ήρθαν στη χώρα 1.200.000 αλλοδαποί» τόνισε.
Η τρέχουσα κατάσταση επιβάλλει να διαχειριστούμε την κατάσταση με προσοχή. Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την ανάγκη να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, καθώς η πολιτική ρευστότητα στη Λιβύη και την υποσαχάρια Αφρική είναι ανησυχητική, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο.
Σε ένα τέτοιο ρευστό περιβάλλον, είναι ουσιώδες όχι μόνο να βρούμε λύσεις για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των Ελλήνων πολιτών.