70 Χρόνια Φεστιβάλ Επιδαύρου: Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή Ξεκινά τις Εορταστικές Εκδηλώσεις
Το πρώτο έργο που αναβίωσε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κατά τη σύγχρονη εποχή ήταν η αριστουργηματική τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη, με την κορυφαία Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο και σκηνοθεσία του επιδραστικού Δημήτρη Ροντήρη. Η παράσταση αυτή πραγματοποιήθηκε το 1938 και αποτέλεσε την αφετηρία του σύγχρονου θεατρικού φαινομένου στην Επίδαυρο. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν οι tumultuous περίοδοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου για να επαναλειτουργήσει το Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1954, πλέον ως διοργάνωση του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη χρονιά για τα Επιδαύρια σε συνδυασμό με το Φεστιβάλ Αθηνών είναι γνωστή ως το 1955, όταν ο σπουδαίος Αλέξης Μινωτής παρουσίασε την «Εκάβη» του Ευριπίδη.
Έχουν περάσει 70 χρόνια από εκείνη την ιστορική μέρα, κατά την οποία παρακολουθήσαμε πολυάριθμες και συγκλονιστικές παραστάσεις του αρχαίου δράματος στο επιβλητικό θέατρο του Πολυκλείτου. Το θέατρο της Επιδαύρου, με την μοναδική ακουστική του και τη μαγευτική του αρχιτεκτονική, συνεχίζει να φιλοξενεί έργα που καθόρισαν την ελληνική και παγκόσμια θεατρική τέχνη.
Η φετινή επέτειος του Φεστιβάλ Επιδαύρου θα τιμηθεί με όλες τις απαιτούμενες εκδηλώσεις και αναγκαία μεγαλοπρέπεια. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2025 θα λάβει χώρα στις 27, 28 και 29 Ιουνίου. Η παράσταση αυτή είναι μία σημαντική συμπαραγωγή μεταξύ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Εθνικού Θεάτρου: πρόκειται για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η οποία θα σκηνοθετηθεί από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Ούλριχ Ράσε. Ο Ράσε είναι γνωστός για την μοναδική του προσέγγιση στην αρχαία τραγωδία, και η συνεργασία του με Έλληνες ηθοποιούς αναμένεται να φέρει νέο αέρα στις παραστάσεις.
Η Ματίνα Καλτάκη είχε την ευκαιρία να παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου και να συνομιλήσει με τον Γερμανό σκηνοθέτη για την αγάπη του προς την αρχαία τραγωδία, όπως και τη μοναδική του σκηνική γλώσσα. Η συνύπαρξη της παράδοσης με τη σύγχρονη δημιουργία είναι κάτι που ελπίζουμε να συνοδεύσει αυτή τη θεατρική εμπειρία, προσφέροντας στο κοινό έναν καλλιτεχνικό διάλογο που θα διαρκέσει για χρόνια.
Η φετινή εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον θεατών από όλο τον κόσμο και να αναδείξει τη διαχρονικότητα και την αξία του αρχαίου δράματος, εμπνευσμένα από τις ρίζες μας και ταυτόχρονα ανοιχτά σε καινοτόμες προσεγγίσεις.