Προσδοκίες, έστω και μικρές, ότι μπορεί η σημερινή αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και η χθεσινή από την FED, να είναι και οι τελευταίες δημιούργησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.
Οι αγορές πάντως έδειξαν να απογοητεύονται από την FED, αφού είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι χθες θα ανακοινωνόταν το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων, πράγμα που δεν συνέβη και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον άλλον μήνα. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στα χρηματιστήρια με τον Dow Jones να χάνει 270 μονάδες … δια χειρός Πάουελ.
Πάντως στην Φρανκφούρτη υπάρχει μεγαλύτερος προβληματισμός, από ότι στις ΗΠΑ αν και όπως όλα δείχνουν η σημερινή αύξηση δεν θα είναι τελικά 50 μονάδες βάσης, αλλά 25 μονάδες βάσης, αφού τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού δεν προκάλεσαν μεγαλύτερη ανησυχία, το αντίθετο μάλιστα έφεραν μικρή ανακούφιση.
Πάντως οι αγορές αναμένουν την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Δύο είναι οι μεγάλοι φόβοι των Κεντρικών Τραπεζών, η ύφεση και ο πληθωρισμός. Ο Τζ. Πάουελ μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, διαβεβαίωσε πως «το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό» ενώ δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια, μεταθέτοντας τις αποφάσεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Παράλληλα σημείωσε ότι οι συνθήκες του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ έχουν «βελτιωθεί ευρέως» από τις αρχές Μαρτίου όταν ξέσπασε η τραπεζική αναταραχή. Μάλιστα, επανέλαβε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατανοούν τον πόνο που φέρνει ο υψηλός πληθωρισμός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαμηνύοντας πως είναι αποφασισμένοι να τον αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, η οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο ήταν «μέτρια», ενώ υπάρχουν δυσκολίες από τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σχετικά από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά οι πιέσεις «συνεχίζουν να είναι υψηλές». «Η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2% θα είναι μακρά» εξήγησε.
Σημείωσε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αποφύγει την ύφεση και να καταγράψει ήπια ανάπτυξη. Ανέφερε επίσης πως «είναι σημαντικό» να αυξηθεί έγκαιρα το όριο χρέους, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν δίνουν συμβουλές στους πολιτικούς, αλλά «είναι πολύ κομβικό να συμβεί αυτό».
Ακόμη, σημείωσε ότι «πολλές, πολλές τράπεζες» τώρα «προσέχουν τη ρευστότητα» ενώ «τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και τα εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν έρχονται σε σύγκρουση».
Μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου
Την ίδια στιγμή πάντως η τιμή του πετρελαίου που σε κάποιο βαθμό αποτελεί τον δείκτη της ανάπτυξης, έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες τις τελευταίες ημέρες που αγγίζει σε διάστημα μόλις 20 ημερών το 18,5%.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία στις 12 Απριλίου, η τιμή του Brent ήταν στα 87,94 δολάρια το βαρέλι και χθες έκλεισε στα 71,91 δολάρια το βαρέλι.
ΠΗΓΗ: newsit