Ωστόσο, οι τερματοφύλακες -που σπανίως κάνουν κεφαλιές- δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή άνοιας.
Οι ποδοσφαιριστές έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, διαπιστώνει νέα μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Ερευνητές από το Karolinska Institutet της Σουηδίας που, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Public Health, συνέκριναν τα ιστορικά υγείας 6.000 ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο και τουλάχιστον 56.000 άλλων Σουηδών, εκτός ποδοσφαιρικού χώρου, μεταξύ 1924 – 2019.
Διαπίστωσαν πως, μεταξύ των ανδρών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος, το 9% διαγνώστηκε με νευροεκφυλιστική νόσο, σε σχέση με το 6% του δείγματος ελέγχου.
Η έρευνα ανέλυσε τις διαφορές στη γνωστική υγεία των παικτών σε σχέση με τους τερματοφύλακες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι παίκτες είχαν κατά 1,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, οι τερματοφύλακες -που σπανίως κάνουν κεφαλιές- δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή άνοιας, «βάσει της υπόθεσης πως τα ήπια χτυπήματα στο κεφάλι από τις κεφαλιές στη μπάλα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο των ποδοσφαιριστών», σημειώνεται στην έρευνα.
Ερευνα: Οι ποδοσφαιριστές είναι 50% πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια-1
Ο Μοαμέντ Σιμακάν της Λειψίας και ο Κάλβιν Φίλιπς της Μάντσεστερ Σίτι διεκδικούν με κεφαλιά την μπάλα, στο πλαίσιο τν 16 του Τσάμπιονς Λιγκ – Πηγή: ΑΡ
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν πως οι τερματοφύλακες δεν έχουν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως οι παίκτες. Οι τερματοφύλακες σπανίως χτυπούν την μπάλα με το κεφάλι τους σε σχέση με τους ποδοσφαιριστές, όμως είναι εκτεθειμένοι στο ίδιο περιβάλλον και τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και ενδεχομένως και αφού κρεμάσουν τα παπούτσια τους» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας, Πίτερ Ούντεα, από το Σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska.
Αντιθέτως, όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική αύξηση του κινδύνου για κινητικές διαταραχές, ενώ ο κίνδυνος για Πάρκινσον και η συνολική θνησιμότητα ήταν χαμηλότερη μεταξύ των ποδοσφαιριστών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα για το θέμα, έπειτα από μια μελέτη στη Σκωτία το 2019, που υποστήριζε ότι οι ποδοσφαιριστές ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν εκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
www.kathimerini.gr