Σημαντικά Ερωτήματα για τον Ρόλο του Οικογενειακού και Κοινωνικού Περιβάλλοντος στην Υπόθεση Μουρτζούκου
Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου έχει αναδείξει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ανταπόκριση του οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου στις πρώιμες ενδείξεις προβληματικής συμπεριφοράς της κατηγορούμενης. Αυτές οι ενδείξεις, που φαίνεται να περάσαν απαρατήρητες ή και να υποτιμήθηκαν, έχουν προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στην κοινωνία.
Ο διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Αμαλιάδας, Βαγγέλης Δημητρόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξή του, κατήγγειλε ότι υπήρξε μια σειρά προειδοποιήσεων από άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου, οι οποίες όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά και λοιδορήθηκαν. Αυτό, σύμφωνα με τον Δρ. Δημητρόπουλο, είναι αξιοσημείωτο και ίσως κλειδί για την κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη της υπόθεσης.
Ο Δρ. Δημητρόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά από την πρώιμη παιδική ηλικία της Ειρήνης, όπου εκδηλώθηκαν παραβατικές και παθολογικές συμπεριφορές, οι οποίες κατά τη γνώμη ορισμένων ήταν «παιδικό παιχνίδι», παρά τα σοβαρά σήματα κινδύνου που παρουσιάστηκαν. «Έλεγαν “σώπα μωρέ, παίζει με το μαξιλάρι”. Μα πώς παίζει όταν το βάζει πάνω στο πρόσωπο άλλου παιδιού;», αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία όσον αφορά τα παιδιά.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Δρ. Δημητρόπουλος είναι και ο γιατρός που παρέλαβε το νεκρό παιδάκι το 2024, το οποίο ήταν το τελευταίο από μία σειρά βρεφών που έχασαν τη ζωή τους ενώ η κατηγορούμενη βρισκόταν στον ίδιο χώρο. Αυτή η επαναλαμβανόμενη κατάσταση ενισχύει την ανάγκη για σοβαρή αναθεώρηση σχετικά με το πώς οι αρμόδιοι φορείς και η οικογένεια χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις.
Η Υποχρέωση των Ενηλίκων
Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, επισήμανε πως η αδράνεια και η απαξίωση των προειδοποιήσεων μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες τραγωδίες. Υπενθύμισε ότι ο ρόλος των ενηλίκων είναι να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν εγκαίρως ανησυχητικές συμπεριφορές, αντί να τις αποσιωπούν. Είναι ευθύνη των ενηλίκων να προσέχουν και να αντιδρούν στα σήματα που ενδέχεται να υποδηλώνουν κίνδυνο για τα παιδιά.
Η προσοχή και η ευαισθησία απέναντι σε τέτοια σήματα κινδύνου είναι ουσιώδους σημασίας, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν ανήλικα παιδιά και την ασφαλή διαχείρισή τους σε ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η κοινότητα, οι γονείς και οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να ενισχύσουν την παρατηρητικότητα τους και να δίνουν τη δέουσα προσοχή σε σήματα κινδύνου.