Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την συναίνεση του Δικαστηρίου της Ε.Ε ζήτησε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει για την ένταξη της Ε.Ε ως σώμα στη Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, την επονομαζόμενη και Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Βάσει αυτής της σύμβασης, πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο οδηγίας με το οποίο στοχεύει να ενοποιήσει τον ορισμό του εγκλήματος του βιασμού και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, με την έννοια ότι θεωρείται βιασμός κάθε «μη συναινετική» σεξουαλική επαφή, χωρίς να χρειάζεται να αποδειχθεί η απειλή ή η χρήση βίας.
Η προσχώρηση δεν θα απαιτεί πλέον την ομόφωνη ψηφοφορία των κρατών της ΕΕ, επτά εκ των οποίων αντιτίθενται σε αυτήν τη σύμβαση επειδή πιστεύουν ότι προωθεί την ιδεολογία του φύλου.
Έξι κράτη μέλη της ΕΕ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη σύμβαση, συγκεκριμένα η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Λιθουανία, ενώ η Πολωνία, η οποία την υπέγραψε υπό μια προηγούμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση, θέλει υπό την τρέχουσα συντηρητική κυβέρνηση να αποσύρει την συναίνεση της .
Κατά τη γνώμη του Πολωνού υπουργού Δικαιοσύνης, Zbigniew Ziobro, αυτή η σύμβαση είναι «ένα φεμινιστικό δημιούργημα που έχει σκοπό να δικαιολογήσει την ομοφυλοφιλική ιδεολογία».
Αν και η σύμβαση περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν τις αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθώς και εκείνων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, η προσχώρηση της ΕΕ σε αυτήν ως μπλοκ (σώμα) θα περιλαμβάνει μόνο την εφαρμογή εκείνων των μέτρων για τα οποία το κοινοτικό μπλοκ έχει αποκλειστική αρμοδιότητα , επομένως τα κράτη μέλη που δεν έχουν προσχωρήσει σε αυτό με ατομικό τίτλο θα εξαιρούνται από ορισμένες υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο.
Πηγή: Agerpres.ro