Ζώνες Εξωτερικού Εμπορίου και Τελωνειακές Αποθήκες: Εναλλακτικές Λύσεις για τις Επιχειρήσεις
Με την αυξανόμενη πίεση των δασμών και την αβεβαιότητα που φαίνεται να κυριαρχεί στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις Ζώνες Εξωτερικού Εμπορίου (Foreign Trade Zones – FTZ) και στις τελωνειακές αποθήκες, που έχουν λάβει έγκριση από τις αμερικανικές τελωνειακές αρχές, ως ένα τρόπο να καθυστερήσουν ή ακόμα και να μειώσουν τους φόρους που επιβάλλονται στα εισαγόμενα προϊόντα.
Η ιστορία των FTZ έχει τις ρίζες της σε προηγούμενες εμπορικές συγκρούσεις, χρονολογούμενη από το 1934 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Το Κογκρέσο θεσμοθέτησε αυτές τις ζώνες ως μέτρο για να προωθηθεί το διεθνές εμπόριο και να ενισχυθούν οι εξαγωγές σε μια εποχή που οι δασμοί ήταν εξαιρετικά υψηλοί, φτάνοντας μέχρι το 53%. Αυτή η πρωτοβουλία είχε ως στόχο την αποφυγή εμποδίων στους εμπορικούς δρόμους κατά τη διάρκεια δύσκολων οικονομικών περιόδων.
Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, όταν οι επιχειρήσεις εισάγουν πρώτες ύλες, ημιτελή προϊόντα ή εξαρτήματα σε μια FTZ ή σε τελωνειακή αποθήκη, μπαίνουν σε μια δασμολογική φούσκα. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα αποθηκεύονται εκεί χωρίς φόρους, προσφέροντας έτσι μεγάλο πλεονέκτημα στην ρευστότητα των επιχειρήσεων. Οι δασμοί θα καταβληθούν μόνο όταν το προϊόν εγκαταλείψει τη ζώνη και εισέλθει στο εσωτερικό εμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα προϊόντα μέσα σε FTZ μπορούν να αποθηκευτούν για επ’ αόριστον χρονικό διάστημα, ενώ οι τελωνειακές αποθήκες επιτρέπουν αποθήκευση έως και πέντε ετών. Υπάρχουν συνολικά 2.340 FTZ διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δυνατότητα αυτή βοηθά τις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται καλύτερα την ταμειακή τους ροή, σύμφωνα με τον Τζέισον Στρίκλαντ, διευθυντή πωλήσεων στην εταιρεία λογιστικής υποστήριξης Givens, ο οποίος τονίζει ότι αν ένα προϊόν κατασκευάζεται εντός της FTZ και επανεξάγεται, οι εταιρείες δεν επιβαρύνονται με καθόλου δασμούς.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι FTZ αποδείχθηκαν καίριες για την Pfizer, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης του εμβολίου χωρίς να υπάρχουν πρόσθετοι δασμοί στα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν, επιτρέποντας την αποθήκευση του εμβολίου μέχρι τη λήψη της απαραίτητης έγκρισης από τις υγειονομικές αρχές. Ο Στρίκλαντ, σχετικά με τις FTZ, τόνισε ότι η προστασία της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι κρίσιμη, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να προχωρούν σε εισαγωγές που ενδέχεται να καταστούν ανέφικτες ή μη συμφέρουσες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η στρατηγική αξιοποίησης των Ζωνών Εξωτερικού Εμπορίου και των τελωνειακών αποθηκών καθιστά τις αμερικανικές επιχειρήσεις πιο ευέλικτες και έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης εμπορικής αγοράς.