Τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης στην προαγωγή της ανάπτυξης του παιδιού και στην υποστήριξη της οικογένειας ως σύστημα συνολικά, ανέδειξε η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Πρώιμη Παρέμβαση: Βαδίζοντας στα βήματα ενός ολιστικού μοντέλου παρέμβασης», που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Το Εργαστήρι» και την ΑΜΚΕ «Δρω και Δημιουργώ», υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 24 Σεπτεμβρίου.
Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση ως προς τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, της σημασίας της πρώιμης παρέμβασης στην αντιμετώπισή τους, αλλά και της σημαντικότητας της ουσιαστικής υποστήριξης του ίδιου του παιδιού και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, οι βουλευτές Μιλένα Αποστολάκη και Γεώργιος Σταμάτης, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. Αθηνών Γεώργιος Πατούλης, εκπρόσωποι της Πολιτείας, Φορέων και Σωματείων που εκπροσωπούν Άτομα με Αναπηρία, καθώς και εκπρόσωποι του ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη», και παρακολούθησαν, γονείς, εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής, παιδοψυχολόγοι, παιδίατροι, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές.
Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι» δημιουργήθηκε το 1978 από γονείς ατόμων με νοητική αναπηρία, με σκοπό την προστατευμένη απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και την ποιοτική διαβίωσή τους. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη καθημερινή παροχή υπηρεσιών προς τα 100 ενήλικα άτομα με νοητική αναπηρία στο Κέντρο Απασχόλησης και Ημερήσιας Φροντίδας και στην ανάπτυξη της αυτονομίας τους σε διάφορους τομείς της ζωής τους.
«Το Εργαστήρι», ως πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο τομέα λειτουργεί ήδη 5 ειδικά διαμορφωμένες κατοικίες (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης), που ουσιαστικά, αποτελούν το σπιτικό για 42 ενήλικες με νοητική αναπηρία, στις οποίες ζουν υπό τη διαρκή φροντίδα και επίβλεψη από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.