Ανησυχητικές Προβλέψεις για την Άνοδο της Στάθμης της Θάλασσας
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές, ακόμα και αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί μόλις κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την ανησυχία σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς τα σημερινά επίπεδα θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά αρκετά μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα, με δραματικές συνέπειες για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Earth and Environment, η οποία αναλύει δορυφορικά δεδομένα και παλαιοκλιματικά στοιχεία, ακόμα και μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε εκτεταμένη μαζική μετανάστευση. Ο Τζόναθαν Μπάμπερ, συγγραφέας της μελέτης και παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, υποστηρίζει ότι εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία, η κλίμακα των μετακινήσεων πληθυσμών θα είναι χωρίς προηγούμενο.
Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνδέεται κυρίως με την επιταχυνόμενη απώλεια των καλυμμάτων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, μια διαδικασία που έχει τετραπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη πηγή ανόδου της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως. Η ομάδα ερευνητών αναλύει ότι πριν από περίπου 15.000 χρόνια, στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας ήταν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον σημερινό, και την τελευταία φορά που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν τόσο υψηλά όσο σήμερα, η στάθμη της θάλασσας ήταν από 10 έως 20 μέτρα υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί δραματικά, ακόμα και αν σημειωθεί ταχεία και ριζική μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων. Όμως, ακόμα και με την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,2°C, αναμένονται αρκετά μέτρα αύξησης της στάθμης. Σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές παρατηρούν ότι το ασφαλές όριο μπορεί να βρίσκεται κάτω από τον 1 βαθμό Κελσίου, ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί το πραγματικό σημείο καμπής.
Στα δεδομένα που αναφέρονται, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί έως και 2,9°C, με αποτέλεσμα την πιθανότητα πλήρους κατάρρευσης των παγοκαλυμμάτων της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής. Αυτό το λιώσιμο θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 12 μέτρα. Σήμερα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι διαβιούν σε υψόμετρο κάτω των 10 μέτρων, ενώ γύρω στα 230 εκατομμύρια βρίσκονται λιγότερο από 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο Κρις Στόουκς, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και κύριος συγγραφέας της μελέτης, σημειώνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας πιθανότατα θα επιταχυνθεί με ρυθμούς που καθιστούν δύσκολη την προσαρμογή. Δεν αποκλείεται να δούμε αύξηση της τάξεως του ενός εκατοστού ανά έτος. Πέρυσι, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 1,5°C, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για δράση.
Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της ανόδου της θάλασσας, υπογραμμίζοντας πως κάθε εκατοστό μετράει. Αναφέρουν ότι η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον.