Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μετανάστευση: Η Κατάσταση στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία
Η διπλωματία της Αϊτής εξέφρασε χθες έντονη ανησυχία σχετικά με τις «ξενοφοβικές ενέργειες» και την «παραβίαση των δικαιωμάτων» των υπηκόων της, ιδίως των εγκύων γυναικών, από τις αρχές της γειτονικής Δομινικανής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λουίς Αμπιναδέρ, έχει μετατρέψει την καταπολέμηση της μετανάστευσης από την Αϊτή σε κεντρικό σημείο της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια.
Αντιμέτωποι με την οικονομική ανέχεια και τη βία που ασκούν οι εγκληματικές συμμορίες, πολλοί Αϊτινοί μεταναστεύουν στη Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται τη νήσο Εσπανιόλα. Ωστόσο, από την 21η Απριλίου, οι δομινικανές αρχές απαιτούν από τους αλλοδαπούς, που αναζητούν ιατρικές φροντίδες, να προσκομίζουν νόμιμα έγγραφα. Όσοι δεν κατέχουν άδειες νόμιμης παραμονής αντιμετωπίζουν απελάσεις αμέσως, ακόμα και κατά τη διάρκεια παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αϊτής, σε σπάνια επίσημη αντίδρασή του, υπογράμμισε τη «μέγιστη ανησυχία» του για τις ξενοφοβικές πράξεις και την «παραβίαση των δικαιωμάτων» των υπηκόων του, επισημαίνοντας την «κακομεταχείριση» εγκύων γυναικών και θηλαζουσών. Η κυβέρνηση της Αϊτής κάλεσε για την ανάγκη «διαλόγου» και απηύθυνε έκκληση στις «οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» να αναλάβουν δράσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Αϊτινών, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους.
Η σκληρή αντιμετώπιση της μετανάστευσης από τον πρόεδρο Αμπιναδέρ εντάθηκε μετά την εκλογή του το 2020 και την επανεκλογή του το 2024, με εκστρατείες απελάσεων Αϊτινών και την ανέγερση τείχους στα σύνορα. Οι απελάσεις εγκύων και θηλαζουσών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ η προσέλευση Αϊτινών μεταναστών στη Δομινικανή Δημοκρατία έχει μειωθεί δραματικά μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Την Τρίτη, ο ΟΗΕ καταδίκασε έντονα τις απελάσεις σχεδόν χιλίων εγκύων και θηλαζουσών γυναικών από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην Αϊτή, που βρίσκεται σε κρίση λόγω της βίας των συμμοριών, τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν διεθνείς κανόνες. Ο οργανισμός ζήτησε τη λήψη μεταναστευτικών πολιτικών που θα σέβονται την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και χρόνο μεγαλύτερης περιφερειακής αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κρίση που θέτει σε κίνδυνο πολλά δικαιώματα και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σχεδόν 20.000 άνθρωποι από την Αϊτή, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού πολύ ευάλωτων γυναικών, απελάθηκαν μέσω των χερσαίων συνόρων τον Απρίλιο, επισημαίνοντας τον «ρεκόρ» του αριθμού σε ένα μόνο μήνα. Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, συνεχίζει να υποφέρει από χρόνια βία συμμοριών, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για φόνους, βιασμούς, λεηλασίες και απαγωγές για λύτρα. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από τη διαρκή πολιτική αστάθεια της χώρας, με την κλιμακούμενη βία να έχει οδηγήσει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισθέντες λόγω της δράσης των συμμοριών.