Η Στρατηγική Αποπληρωμής του Χρέους της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να ολοκληρώσει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου μέχρι το 2031, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων εντός του Reuters. Αυτό το στρατηγικό βήμα επιδιώκει να απελευθερώσει τη χώρα από τον τίτλο της πιο χρεωμένης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αποπληρωμές θα πραγματοποιούνται σε ετήσιες δόσεις των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξοφλήσει το συνολικό της χρέος δέκα χρόνια πριν από την κανονική λήξη των δανείων, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Αυτή η νέα στρατηγική προγραμματισμού χρέους αντικατοπτρίζει την επιθυμία της χώρας να επαναφέρει την οικονομική της υγεία και φερεγγυότητα.
Στρατηγική Χρηματοδότησης και Προβλέψεις
«Σκοπός μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως τα υπόλοιπα δάνεια της πρώτης διάσωσης, που λήγουν το 2041, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο», δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί σε ένα ταμειακό αποθεματικό ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς επίσης και σε έσοδα από υψηλότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και νέες εκδόσεις ομολόγων για την χρηματοδότηση αυτών των αποπληρωμών.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει τα δάνεια νωρίτερα σκιαγραφώντας το ευοίωνο μέλλον της χώρας. «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η προσέγγιση θα απαλλάξει την Ελλάδα από τον τίτλο της πιο χρεωμένης χώρας στην ΕΕ στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος».
Η Μελλοντική Οικονομία της Ελλάδας
Ο υπουργός τόνισε ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μειωθεί κάτω από το 140% μέχρι το 2027. Αυτή η πρόβλεψη συμπίπτει με τη πτώση του κόστους δανεισμού που παρατηρήθηκε από την επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023, γεγονός που έχει δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την ελληνική οικονομία.
Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να πέσει περίπου στο 135% μέχρι το 2027, πιθανόν και κάτω από το επίπεδο της Ιταλίας, το χρέος της οποίας αναμένεται να αυξηθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2026. Η γερμανική και ιταλική οικονομία επηρεάζονται από την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη μειώσει το βάρος του χρέους της κατά περισσότερες από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020.
Σημαντικό είναι επίσης ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε το ΔΝΤ το 2022 και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024 να έχει αποπληρώσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2031, επισημαίνοντας τη δέσμευση της χώρας για οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα.
Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το χρέος θα μειωθεί το 2024, αριθμητικά για πρώτη φορά από την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, φτάνοντας τα 365,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν την ελπίδα των πολιτών για μια πιο σταθερή οικονομία.