Συζήτηση μεταξύ Πρωθυπουργού και Ρόμπερτ Κάπλαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Ρόμπερτ Κάπλαν, συγγραφέα και ειδικό στην εξωτερική πολιτική, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Αυτή η εκδήλωση, που ξεκίνησε το 2016, έχει εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα για σημαντικές συζητήσεις γύρω από τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις οικονομικές εξελίξεις.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται στο φόρουμ και ειδικότερα για την συμβολή που προσφέρει στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία. Αναφερόμενος στην προσωπική του πορεία, δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερη σύνδεση με το φόρουμ, το οποίο ξεκίνησε παράλληλα με την εκλογή του στη Νέα Δημοκρατία.
Αρχίζοντας τη συζήτηση, ο Ρόμπερτ Κάπλαν τόνισε ότι βιώνουμε μια ιστορική εποχή, όπου οι εξελίξεις μπορούν να κλιμακωθούν πολύ γρήγορα, φέρνοντας στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και τη θέση της Ελλάδας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Αναρωτήθηκε αν φτάσαμε στο τέλος της παγκοσμιοποίησης και ανέφερε την κεντρική θέση της Ελλάδας στη διαδικασία αυτή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι الآن ένα περήφανο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με σημαντική στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η θέση της χώρας ως «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων της δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησής του είναι η ασφάλεια της Ελλάδας, η οποία είναι καίρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών. Σαφώς, επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε το τέλος της παγκοσμιοποίησης, τη στιγμή που οι εν λόγω εξελίξεις έχουν χτιστεί επί δεκαετίες και η αξία τους για τον κόσμο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει θέσει η παγκοσμιοποίηση, σημειώνοντας ότι έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολιγαρχίας εταιρειών με παγκόσμιο κύρος, που έχουν όμως απομονώσει ορισμένες κοινωνικές τάξεις. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί μια δίκαιη κατανομή του πλούτου και να προληφθούν οι κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται.
Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν δεν βρεθεί λύση για τους δασμούς, θα υπάρξουν μόνο χαμένοι και ενέτεινε την ανάγκη για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε ικανοποίηση για την προσωρινή παύση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ και χαρακτήρισε αυτό το περιθώριο ως μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
«Πρέπει να βρούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση που θα σημαίνει πρόοδο και για τις δύο πλευρές», είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι διεθνείς αγορές έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι οι δασμοί δημιουργούν ανησυχία και θα είχαν δραματικές συνέπειες για όλους.
Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ελεύθερη εμπορία και είναι σε θέση να επωφεληθεί από ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες. Η μικρή αλλά ανοιχτή οικονομία της χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο.
Επενδύσεις και Ανάπτυξη
Αναφορικά με την οικονομία, ο Ρόμπερτ Κάπλαν ρώτησε για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η χώρα έχει ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο μετά από προηγούμενες κρίσεις. Υπογράμμισε πως οι επενδύσεις βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής ανάπτυξης και ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να καλύψει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Έχουμε δημιουργήσει ρεκόρ σε άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς οι διεθνείς επιχειρηματίες αναγνωρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας τις ευκαιρίες στον τομέα της τεχνολογίας και του τουρισμού ως προνομιακούς κλάδους.
Όσον αφορά την ψηφιοποίηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά στην ψηφιοποίηση του κράτους, γεγονός που τη φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρθηκε σε πρακτικά παραδείγματα όπως ψηφιακές υπηρεσίες όπως είναι το ψηφιακό πορτοφόλι και οι προοδευτικές διαδικασίες εμβολιασμού που εφαρμόστηκαν στα πλαίσια της πανδημίας.
Το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κατά τη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να είναι ηγέτιδα χώρα σε αυτό το τομέα, ξεκινώντας από στρατηγικές που προωθούν την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στις δημόσιες υπηρεσίες. Η χώρα μας κατατάσσεται στον κατάλογο των πρώτων χωρών που θα φιλοξενήσουν εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και των πολιτικών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση επισημαίνοντας την σημασία της στιγμής που ζούμε, τονίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να κινηθεί προς μια νέα εποχή με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση, βασισμένη στην ιστορική μας πορεία και τις προκλήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον.