Η Ηλιακή Ενέργεια στην Ευρώπη: Αλλαγές στο Τοπίο της Ενέργειας
Η ηλιακή ενέργεια κατέχει πλέον την πρώτη θέση ως η κυριότερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, για τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμβάλλοντας με 22,1% στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Αυτή η αλλαγή προκάλεσε σημαντικές μεταβολές στο ενεργειακό μείγμα της ηπείρου, ξεπερνώντας τους πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι παρήγαγαν 21,8% του συνόλου, καθώς και την αιολική ενέργεια με 15,8%. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την ανάλυση του βρετανικού κέντρου μελετών Ember.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ακολούθησαν το φυσικό αέριο με 14,4% και οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις με 12,8%. Είναι ενδεικτικό ότι για τουλάχιστον 13 ημέρες του Ιουνίου, η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πλαίσια σημείωσε ρεκόρ, γεγονός που αποδίδεται στην αυξανόμενη εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας και την παρατεταμένη ηλιοφάνεια στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η αιολική ενέργεια επίσης σημείωσε σημαντική αύξηση, πετυχαίνοντας 15,8% της παραγωγής τον Ιούνιο, από 16,6% τον Μάιο, παρά τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή του έτους λόγω των περιορισμένων ανέμων.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η πτώση της παραγωγής από σταθμούς που λειτουργούν με καύση άνθρακα, οι οποίοι προσέφεραν μόλις 6,1% στην ηλεκτρική ενέργεια της Ευρώπης. Χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, που παραδοσιακά στηρίζονται στην καύση άνθρακα, παρατήρησαν μείωση στα ποσοστά τους, με την Γερμανία να φτάνει το 12,4% και την Πολωνία το 42,9%.
Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ζήτηση για ενέργεια συνεχίζει να αυξάνεται, με τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας και το αέριο, να διατηρούν μια σημαντική θέση στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, η παραγωγή από αυτά τα καύσιμα είναι στο 23,6% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο, ελαφρώς αυξημένη από το 22,9%% του προηγούμενου μήνα.
Η ανάλυση από την Ember καταδεικνύει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρατηρήθηκε αυξημένη χρήση του φυσικού αερίου, κυρίως λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Αυτή η τάση δείχνει την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις και πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη.