Η Σημασία της Καινοτομίας στον Πρωτογενή Τομέα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, τονίζει τη ζωτική σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, «δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τεχνολογία και καινοτομία και δεν υπάρχει τεχνολογία χωρίς τους ανθρώπους που ξέρουν πώς να την αξιοποιήσουν». Αυτή η δήλωση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τους Έλληνες αγρότες και να προάγει μια σύγχρονη και ανταγωνιστική γεωργία.
Μέσω ενός μαγνητοσκοπημένου μηνύματος στο 19ο πολυσυνέδριο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην καινοτομία αποτελούν στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση. Ο στόχος είναι ο πρωτογενής τομέας να γίνει σύγχρονος, πράσινος, παραγωγικός, ανταγωνιστικός και βιώσιμος.
Επενδύσεις για Βιώσιμη Ανάπτυξη
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις για θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στα σχέδια που εκπονεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση δυσμενών καιρικών συνθηκών. «Η πολιτική μας βούληση είναι να απομακρυνθούμε από τη λογική των επιδοτήσεων και να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή αγροτικής επιχειρηματικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η πρόκληση είναι μεταρρύθμιση του παρόντος και δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος στον αγροτικό τομέα.
Ανακοίνωσε, επίσης, τη διάθεση 600 εκατομμυρίων ευρώ για νέα προγράμματα που θα ενισχύσουν την αύξηση των καλλιεργούμενων θερμοκηπιακών εκτάσεων κατά 50%. Αυτές οι καλλιέργειες είναι σχεδιασμένες για να αντέχουν στις κλιματικές αλλαγές, προσφέροντας ταυτόχρονα μεγαλύτερες αποδόσεις και μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές. Πρόσφατα, υπεγράφη η απόφαση για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του προγράμματος ενίσχυσης, με άμεσες προγραμματισμένες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ψηφιακή Μετάβαση και Καινοτόμες Λύσεις
Ο κ. Τσιάρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέδια βελτίωσης της γεωργίας προς μια ψηφιακή εποχή, επισημαίνοντας ότι με τη στήριξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανοίγονται νέοι δρόμοι για την υλοποίηση έξυπνων εφαρμογών στην αγροτική παραγωγή. Οι νέες τεχνολογίες που εισάγονται επιτρέπουν στους παραγωγούς να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να προστατεύσουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν στην κλιματική κρίση, αυξάνοντας την αποδοτικότητα των καλλιεργειών τους.
Σημαντική είναι η αναγγελία του υπομέτρου 5-1, το οποίο ενισχύει τις επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα κατά των φυσικών καταστροφών, προσφέροντας χρηματοδότηση 80% για φυσικά και νομικά πρόσωπα και 100% για συλλογικά σχήματα. Στην προηγούμενη πρόσκληση υποβλήθηκαν 1.200 αιτήσεις με δημόσια δαπάνη 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για την νέα πρόσκληση το ποσό που έχει δεσμευτεί αγγίζει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Καινοτομία: Κλειδί για την Αγροτική Ανάπτυξη
Ο υπουργός τόνισε ότι η καινοτομία για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απλά τεχνολογία, αλλά ένα μέσο κοινωνικής δικαιοσύνης. Υποστηρίζει την προσπάθεια για περιβαλλοντική ευθύνη και αποτελεί ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση. Η επένδυση στην καινοτομία είναι εργαλείο για την επισιτιστική επάρκεια και θεμελιώνει μια ισχυρή Περιφέρεια που παράγει και εξάγει. Η δέσμευση της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ για την καινοτομία είναι ενσωματωμένη στην εθνική στρατηγική, με τον στόχο μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγροτικής τομεακής πολιτικής.