Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προβεί σε καμία παραχώρηση στη Ρωσία, απαντώντας στην κριτική κατά της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την πολιτική της για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρούμπιο τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει λάβει καμία από τις υποχωρήσεις που του έχουν ζητηθεί.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στη Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε τον Ρούμπιο για τις πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι ο Πούτιν φαίνεται να προσπαθεί «να κερδίσει χρόνο» λόγω της έλλειψης πιέσεων από τις ΗΠΑ ή νέων κυρώσεων, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις.
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν χθες, χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αναμένεται να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Ο Ρούμπιο σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιθυμεί να επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, καθώς πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την αποχώρηση της Μόσχας από τις διαπραγματεύσεις.
«Αν καταστεί σαφές ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καμία πρόθεση για μια ειρηνική συμφωνία και επιθυμούν να συνεχίσουν τον πόλεμο, τότε ενδέχεται να εξεταστούν σοβαρά νέες κυρώσεις», δήλωσε ο Ρούμπιο. Παράλληλα, έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες ότι η Ουάσινγκτον δεν υποστηρίζει πλέον την Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι Ουκρανοί απαιτούν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι μονάδες Patriot, τις οποίες όμως δεν διαθέτουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, τονίζει ότι συνεργάζονται στενά με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την προμήθεια τους.
Καθώς ο Ρούμπιο ενημέρωνε την Επιτροπή της Γερουσίας, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Εξετάζουμε πολλά ζητήματα, αλλά θα δούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που στοχεύει στις νέες κατεύθυνσεις του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, οι οποίες βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις λοιπές κυρώσεις κατά των εξαγωγών πετρελαίου. Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις που επηρεάζουν ευρύτερα τον στρατιωτικό, ενεργειακό και χρηματοοικονομικό τομέα της Ρωσίας, εντείνοντας την πίεση προς τη Μόσχα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.