Η Σερβία και οι προκλήσεις γύρω από την ενεργειακή ασφάλεια
Κυρώσεις των ΗΠΑ και η NIS
Η Σερβία βρίσκεται σε μια περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση καθώς προσπαθεί να απαλλαγεί από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που πλήττουν την πετρελαϊκή της εταιρία NIS. Η NIS, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στις ρωσικές εταιρείες Gazprom Neft και Gazprom, ενδέχεται να κλείσει αν δεν βρεθεί μια λύση, μια προοπτική που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η NIS είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του μοναδικού διυλιστηρίου πετρελαίου της Σερβίας, το οποίο διαθέτει ετήσια δυναμικότητα 4,8 εκατομμυρίων τόνων και καλύπτει τις περισσότερες εγχώριες ανάγκες αργού πετρελαίου. Η υπουργός Ενέργειας, Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, καθώς κινείται ανάμεσα σε δύο μεγάλες δυνάμεις: τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Αναγκαιότητα Διάρκειας και Ανθεκτικότητας
Η NIS εξασφαλίζει περίπου το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο μέσω του αγωγού που λειτουργεί η Janaf στην Κροατία, με το υπόλοιπο να προέρχεται από τη δική της παραγωγή στη Σερβία. Στις 10 Ιανουαρίου, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) των ΗΠΑ επιβλήθηκε αρχικά κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό απαιτώντας από την Gazprom Neft να αποσυρθεί από τη συμμετοχή της στην NIS μέσα σε 45 ημέρες.
Για να αποφύγει αυτές τις κυρώσεις, η Gazprom Neft μεταβίβασε ένα μερίδιο 5,15% στην Gazprom στις 26 Φεβρουαρίου. Παρά την εν λόγω μεταβίβαση, η Gazprom Neft παραμένει με μερίδιο 44,85%, ενώ η Gazprom κατέχει το 11,3% και το σερβικό κράτος το 29,87%, με το υπόλοιπο να ανήκει σε μικρομετόχους.
Στρατηγικός Διάλογος και Αντιμετώπιση Προκλήσεων
Η Σερβίδα υπουργός Ενέργειας τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει το διάλογο είτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε με τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσει τη θέση της χώρας. Στην παρούσα χρονική στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν έχει σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι προφανές ότι η Σερβία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά την ενεργειακή της πολιτική.