Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού μπορεί να ενισχύσει την καρδιοαγγειακή υγεία και να συμβάλει στην πρόληψη της κατάθλιψης. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Harbin στην Κίνα το καταδεικνύει αυτό.
Συμπεράσματα της Μελέτης
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι με καρδιοπάθειες έχουν αυξημένες πιθανότητες να προφυλαχθούν από την κατάθλιψη αν καταναλώνουν ένα μεγαλύτερο και πλούσιο σε θερμίδες πρωινό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 32.000 Αμερικανούς, εκ των οποίων σχεδόν 3.500 είχαν διαγνωστεί με καρδιοπάθεια.
- Αυτοί που έτρωγαν περισσότερες θερμίδες το πρωί—με μέσο όρο 791 θερμίδων—είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.
Η Σημασία της Χρονικής Κατανομής Θερμίδων
Η χρονική κατανομή της πρόσληψης θερμίδων παίζει επίσης ρόλο στους κιρκαδιανούς ρυθμούς και τον μεταβολισμό, παράγοντες που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Ακόμη και η μικρή αλλαγή του 5% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από το δείπνο ή το μεσημεριανό γεύμα στο πρωινό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Σημαντικότητα των Θρεπτικών Συστατικών
Τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, γεγονός που τονίζει τη σημασία του σωστού χρόνου πρόσληψης τροφής. Αυτή η μελέτη προτείνει τη σύνθεση της διατροφής με τους βιολογικούς ρυθμούς του σώματος για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.