Προετοιμασίες για το Μηχανογραφικό Δελτίο 2025
Από αύριο, Τρίτη 8 Ιουλίου, έως και την Πέμπτη 17 Ιουλίου, θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Υποβολή Μηχανογραφικού και Παραλλήλου Μηχανογραφικού Δελτίου για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025.
Η στιγμή που θα κρίνει την κατεύθυνση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής πορείας των επιτυχόντων πλησιάζει, και γι’ αυτό είναι κρίσιμο να γίνει προσεκτική επιλογή των σχολών που θα δηλωθούν. Ποια είναι τα βασικά σημεία που χρειάζεται να προσέξουν οι υποψήφιοι;
Συμβουλές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου
Ο Χρήστος Ταουσάνης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Επιστημονικός Διευθυντής της EMPLOY EDU, παρέχει πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου. Υπογραμμίζει τη σημασία της προσωπικής έρευνας για τα τμήματα και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται, καθώς και τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η διαδικασία.
Όπως αναφέρει, υπάρχουν υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες που, εντούτοις, υποτιμούν την αξία των τμημάτων εκτός των περσινών βάσεων. Ορισμένοι πιστεύουν ότι έχουν περιορισμένες επιλογές, παραβλέποντας, ωστόσο, αξιόλογα τμήματα στην περιφέρεια που προσφέρουν ποιοτικά προγράμματα σπουδών και χαμηλές βάσεις.
Για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εμβαθύνουν στα χαρακτηριστικά των τμημάτων, αντί να περιορίζονται μόνο στις ονομασίες τους. Ακόμα και παρόμοια τμήματα ενδέχεται να έχουν σημαντικές διαφορές από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Μια ακόμα κομβική παράμετρος είναι οι μεταγραφές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξαντλήσουν τις διαθέσιμες επιλογές τους τώρα και όχι αργότερα, καθώς για την υλοποίηση μεταγραφών απαιτείται το τμήμα να είναι συμβατό.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι η επιλογή επαγγέλματος με βάση την τρέχουσα κατάσταση και όχι με προοπτική δεκαετίας. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της Πληροφορικής και κλάδους όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός να είναι σε άνοδο, οι υποψήφιοι καλούνται να κοιτάξουν και στο μέλλον.
Εκτίμηση Βάσεων Εισαγωγής και Τάσεις
Ο κ. Ταουσάνης σχολίασε επίσης τις φετινές βαθμολογίες και πώς αυτές αναμένεται να επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία. Επί της ουσίας, οι προσωπικές προτιμήσεις των υποψηφίων φαίνεται να έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνοντας τις νέες τάσεις που κυριαρχούν στα τμήματα Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικών Πληροφορικής.
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές) αναμένεται πτώση στις βάσεις, ακόμα και σε περιζήτητες σχολές, εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές – Τεχνολογικές Επιστήμες) αναμένονται αυξήσεις στις βάσεις, παρά τις χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Χημείας, με της Φυσικής να σημειώνει βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι.
Η προσθήκη νέων τμημάτων μηχανικών στις πολυτεχνικές σχολές, που θα στεγάζονται στα πανεπιστήμια της Δυτικής Αττικής, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αναμένεται να επηρεάσει τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας), οι συνθήκες είναι διφορούμενες καθώς τα ποσοστά κάτω από τη βάση στα μαθήματα Χημείας και Βιολογίας είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.
Τέλος, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) προβλέπεται άνοδος στις βάσεις κυρίως λόγω της απόδοσης στο μάθημα της Οικονομίας, με σχεδόν ένα τρίτο των υποψηφίων να αποτυπώνει βαθμούς άνω του 18, καθώς επίσης και της αυξημένης ζήτησης σε τμήματα που σχετίζονται με νέες τεχνολογίες, ακόμα και εκτός Αθηνών.
Ρεπορτάζ: Εύη Νικολάου