Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση «φοβάται» τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης, υπογράμμισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, πως «όχι. Οι συγκεντρώσεις στο βαθμό που γίνονται για να αποδοθεί, όπως είναι το αίτημα, να διαλευκανθεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατό, δεν πρέπει να τις φοβάται καμία κυβέρνηση. Αντιθέτως, αυτές οι συγκεντρώσεις θα πρέπει να γίνουν ο παράγοντας ώστε μετά, σε οποιαδήποτε άλλη κουβέντα για αυτό το θέμα, εννοώ σε ένα μάκρος χρόνου, να έχει αλλάξει η πεποίθηση του κόσμου και να λέει ότι πράγματι γίνεται ό,τι μπορεί για να διαλευκανθεί η υπόθεση».
Σε ό,τι αφορά δηλώσεις που έχουν γίνει και από στελέχη της κυβέρνησης για τις συγκεντρώσεις και ότι ο κόσμος που θα συμμετέχει στηρίζει συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, απαντώντας στην κριτική ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα διχαστικό, ο κ. Πλεύρης τόνισε «όχι και δεν πρέπει να διαμορφωθεί τέτοια κατάσταση. Ο κόσμος που θα κατέβει στον δρόμο, θέλω να πιστεύω ότι στο μεγαλύτερό του μέρος, στη συντριπτική του πλειοψηφία, θα είναι ένας κόσμος που ασχέτως κομματικής ταυτότητας, θα θέλει να εκφράσει μια αγωνία, μια διαμαρτυρία και αν θέλετε και μια καχυποψία που υπάρχει».
«Ότι θα υπάρξουν όμως και άτομα τα οποία θα προσπαθήσουν από τον πολιτικό αναφέρομαι χώρο να χρησιμοποιήσουν και να εργαλειοποιήσουν την όποια διαμαρτυρία για να το παρουσιάσουν ως μια συνολική αντικυβερνητική διαμαρτυρία, θα υπάρξει. Άρα οι όποιες αναφορές γίνανε και από κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με τον κόσμο που θα κατέβει, δεν ήταν για τα άτομα που θα επιλέξουν να διαμαρτυρηθούν αλλά για την εργαλειοποίηση που θα γίνει από τα πολιτικά κόμματα» προσέθεσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο αποτελεί ζήτημα για την κυβέρνηση ότι επτά στους δέκα πολίτες δεν έχουν πειστεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε «προφανώς είναι ένα μείζον θέμα αυτό το οποίο λέτε. Και προφανώς για να φτάνουμε σε ένα σημείο να υπάρχει μία τέτοια καχυποψία από τον κόσμο, σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει πάρει τις απαντήσεις που ζητά. Αλλά από εκεί και πέρα, αυτό έχει δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το επίπεδο της δικαιοσύνης, όπου σε αυτό το κομμάτι και με τη νομική μου ιδιότητα, σας λέω θεωρώ ότι οι ταχύτητες για μία τόσο σημαντική υπόθεση και με βάση τα αιτήματα που έχουν γίνει και από τους ίδιους τους συγγενείς που πρέπει να διερευνηθούν, κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να υπάρχει και αίθουσα, αλλά να έχουν περιοριστεί και κάποια στάδια της διαδικασίας, όπως τα συμβούλια για να φτάσει πιο γρήγορα στο δικαστήριο. Και υπάρχει και το θέμα της κυβέρνησης που εκεί πέρα έχουμε την απόλυτη πρωτοβουλία να δώσουμε αυτές τις απαντήσεις και εκεί πέρα θεωρώ ότι δεν έχουμε πείσει τους πολίτες και αυτό είναι δική μας ευθύνη, ξεκάθαρα δηλαδή. Όταν ένας πολίτης 7 με 8 στους 10 αισθάνεται ότι δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, σημαίνει ότι ακόμα δεν τους έχουμε πείσει ούτε αν τα τρένα σήμερα έχουν γίνει όλα τα βελτιωτικά μέτρα που τα παρουσιάζει το υπουργείο αλλά ο πολίτης έχει καχυποψία, καθώς επίσης και αν τυχόν γίνανε παρεμβάσεις σε οποιοδήποτε στάδιο ήταν παρεμβάσεις, εννοώ στο πεδίο, που ήταν απαραίτητες να γίνουν, ( …).όπου εκεί έχει δημιουργηθεί μια εικόνα ότι πήγαμε για να καλύψουμε».
«Εμείς μπορούμε να δεχτούμε ένα επίπεδο κριτικής ακόμα και όταν αυτή η κριτική αισθανόμαστε ότι είναι άδικη. Δηλαδή προσπαθούν τα κόμματα να μπουν σε μια κουβέντα και όχι μόνο τα κόμματα και η κοινή γνώμη και οι συγγενείς στο αν υπάρχει συγκάλυψη. Εκεί πέρα, εμείς προσπαθούμε να απαντήσουμε. Από αυτό το οποίο είναι μία κριτική που ακόμα και αν την αισθανόμαστε άδικη, αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας να δώσουμε τις απαντήσεις που πρέπει, να φτάνουμε σε ένα σημείο να πάνε να μας συνδέσουν με εγκληματικές πράξεις, με τον χαμό ενός ανθρώπου, του γιου της εισαγγελέως και να λέγονται είτε υπονοούμενα είτε ευθέως εννοούμενα ότι συνδέεται αυτός ο θάνατος με κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καταλαβαίνετε, κάποια στιγμή φτάνουμε σε μία τοξικότητα που πρέπει να απαντήσουμε. Και ο σεβασμός απέναντι στα θύματα και στους συγγενείς των θυμάτων είναι απόλυτος αλλά όταν βλέπουμε ότι γίνεται μία εργαλειοποίηση, όχι προφανώς από τους συγγενείς, αλλά από κόμματα ή από άσχετο κόσμο που αισθάνεται ότι έτσι συμπαραστέκεται και μας βάζει σε ένα κάδρο ότι είμαστε εγκληματική οργάνωση, ε, δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
«Σε γενικές γραμμές σήμερα που μιλάμε ο κόσμος θεωρεί ότι η κυβέρνηση συνδέεται με οτιδήποτε γίνεται. Δηλαδή αν αύριο το πρωί δεν ζήτησε η δικαιοσύνη κάποια βίντεο να έρθουν, δημιουργείται ένα πέπλο σκιάς ότι εκεί παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Δεχτήκαμε κριτική ότι εμφανίστηκαν δύο βίντεο τα οποία είναι βίντεο που δείχνουν στον βαθμό που γνήσια, η εμπορική αμαξοστοιχία να μην μεταφέρει κάτι ύποπτο. Και εκεί πέρα δεχόμαστε μία κριτική, λες και η κυβέρνηση αν μπορούσε να ελέγξει αυτή τη διαδικασία, δεν θα ήθελε από την πρώτη στιγμή να βγουν αυτά τα βίντεο;» συμπλήρωσε.
«Όλο αυτό το κλίμα, προφανώς, έπρεπε από την αρχή να βγαίναμε και να ήμασταν σαφείς σε πολλές απαντήσεις» επισήμανε ο κ. Πλεύρης.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος και ο βουλευτής κ. Δ. Μαρκόπουλος έχουν ήδη απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Πλεύρης το επιβεβαίωσε, σημειώνοντας πως έχει γίνει η καταγγελία και παράλληλα και εντός της ημέρας θα υποβάλει και την μηνυτήρια αναφορά κατά του αγνώστου που έχει το συγκεκριμένο προφίλ και όσα άλλα προφίλ έχουν αντίστοιχο περιεχόμενο προκειμένου να κινηθούν όλες οι διαδικασίες.
«Εκεί νομίζω τουλάχιστον μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει να απομονώσουμε πλήρως τις όποιες φωνές υπάρχουν που καλούν σε πράξεις βίας, η συγκεκριμένη μάλιστα άθλια φωνή καλούσε σε πράξη δολοφονική, λέει για μια σφαίρα. Και θα πρέπει και κάποιοι να αναλογιστούν ότι ενδεχομένως ο τοξικός λόγος, εγώ δεν θα συνδυάσω ποτέ πολιτικά πρόσωπα με αυτές τις πράξεις αλλά πολλές φορές ο τοξικός τους λόγος οπλίζει ανόητους οι οποίοι βρίσκονται στο διαδίκτυο για να προβαίνουν σε τέτοιες απειλές» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πλεύρης.