Ιδανικό Κουρκούτι για Μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου
Ο μπακαλιάρος τηγανισμένος με κουρκούτι είναι μια παραδοσιακή συνταγή που πολλοί απολαμβάνουν κατά την εορτή της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, εάν το ψάρι απλώς αλευρωθεί και τηγανιστεί, χάνει τη ζουμερή του υφή. Η σωστή χρήση ενός κουρκουτιού είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα που θα αναδείξει τη γεύση του μπακαλιάρου.
Πολλές είναι οι παραλλαγές αυτής της συνταγής, ωστόσο, θα σας προτείνω μια κλασική και δοκιμασμένη εκδοχή με παγωμένη μπύρα. Η επιλογή της μπύρας είναι κρίσιμη μιας και προσφέρει επιπλέον γεύση και όψη στο τελικό αποτέλεσμα.
Προτείνω να τοποθετήσετε την μπύρα στην κατάψυξη για λίγη ώρα πριν την ετοιμασία του κουρκουτιού. Αυτό θα εμποδίσει την γλουτένη του αλευριού να ενεργοποιηθεί αμέσως, διασφαλίζοντας ότι το κουρκούτι δεν θα είναι κολλώδες. Επιπλέον, το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε για το τηγάνι θα πρέπει να είναι καυτό έτσι ώστε το κουρκούτι να στερεοποιηθεί γρήγορα, αποτρέποντας την υπερβολική απορρόφηση του λαδιού.
Προετοιμασία και Υλικά για Κουρκούτι με Μπύρα
Υλικά για 1 κιλό μπακαλιάρο:
- 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι και λευκό πιπέρι κατά βούληση
- 350 ml παγωμένη ξανθιά μπύρα
- 30 ml ελαιόλαδο
- Λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο
Οδηγίες Εκτέλεσης:
Αρχικά, βάλτε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ στο ψυγείο για αρκετές ώρες προτού αρχίσετε να ετοιμάζετε το κουρκούτι. Είναι σημαντικό το μπολ να είναι πολύ κρύο για να διασφαλίσετε την επιτυχία της παρασκευής.
Στο παγωμένο μπολ, προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το μπέικιν πάουντερ, το κορν φλάουρ και το κοκκινοπίπερο. Ανακατέψτε τα υλικά με ένα κουτάλι ώστε να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια, ρίξτε την παγωμένη μπύρα στο μείγμα και ανακατέψτε γρήγορα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και κάντε ένα τελευταίο γρήγορο ανακάτεμα με το σύρμα, φροντίζοντας να μην υπερβάλετε στη διαδικασία.
Αφήστε το κουρκούτι να σταθεί στο ψυγείο για 30 λεπτά προτού το χρησιμοποιήσετε. Αυτή η περίοδος αναμονής θα εξασφαλίσει ότι το κουρκούτι θα είναι πιο ελαφρύ και θα φουσκώσει κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
Μόλις το κουρκούτι είναι έτοιμο, βουτήξτε τα κομμάτια μπακαλιάρου στο μείγμα, φροντίζοντας να αφήνετε το περίσσιο κουρκούτι να στάξει στο μπολ. Τηγανίστε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα με άφθονο καυτό λάδι, αποφεύγοντας να προσθέσετε πολλά κομμάτια ταυτόχρονα, καθώς αυτό θα έριχνε τη θερμοκρασία του λαδιού και θα έκανε τον μπακαλιάρο λιπαρό.