Εκεχειρία και Συγκρούσεις στην Ινδία και το Πακιστάν
Η Ινδία και το Πακιστάν επιβεβαίωσαν χθες το Σάββατο την συμφωνία τους για κατάπαυση του πυρός έπειτα από τέσσερις ημέρες έντονων και θανατηφόρων συγκρούσεων. Παρόλο που η εκεχειρία φαίνεται ότι απέφερε αρχικά ανακούφιση, αμφότερες οι χώρες ήδη αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των όρων της συμφωνίας.
«Καλούμε το Πακιστάν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων και να διαχειριστεί την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι. Η Ζωντανή εικόνα της κατάστασης αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, καθώς οι διαφωνίες και οι αμφιβολίες παραμένουν έντονες.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν ότι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη πόλη του ινδικού Κασμίρ, όπου η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε. Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων του Πακιστάν και της Ινδίας συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές κοντά στη Γραμμή Ελέγχου, που ορίζει τα de facto σύνορα στην περιοχή αυτή. Οι στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο χωρών αναφέρουν σποραδικές συγκρούσεις και κατηγορίες κατά του αντιπάλου για παραβιάσεις της συμφωνίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν επιβεβαίωσε ότι η χώρα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την τήρηση της εκεχειρίας, αναφέροντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της διαχειρίζονται την κατάσταση με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, επιρρίπτει ευθύνες στην Ινδία για παραβιάσεις της συμφωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαρκείς συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης από την ινδική πλευρά.
Οι τελευταίες συγκρούσεις είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί μεταξύ των δύο γειτονικών πυρηνικών δυνάμεων εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, προκαλώντας διεθνή ανησυχία. Η συμφωνία για την εκεχειρία επιτεύχθηκε μετά από μακρές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την συμφωνία μέσω της πλατφόρμας Truth Social, συγχαίροντας τις δύο χώρες για την κοινή λογική και την ευφυΐα που επέδειξαν.
Από την πλευρά του, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Ισάκ Νταρ επιβεβαίωσε τη συμφωνία μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ, τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός ισχύει άμεσα. Στο Νέο Δελχί, κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι η συμφωνία επετεύχθη μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων, χωρίς να προβλέπεται συζήτηση για άλλα ζητήματα πέρα από την παύση των εχθροπραξιών.
Δυτικές κυβερνήσεις έχουν χαιρετίσει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά ευπρόσδεκτη», «επιλογή ευθύνης» και «σημαντικό πρώτο βήμα», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ελπίζει σε διαρκή ειρήνη. Η Κίνα δήλωσε έτοιμη να αναλάβει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κατεύθυνση της αποφυγής κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
Η πραγματικότητα είναι ότι, αν και η εκεχειρία έχει επιτευχθεί, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και αβέβαιη. Η εξέλιξη αυτή έχει επιφέρει ανακούφιση στις περιοχές του Κασμίρ, καθώς οι κάτοικοι ελπίζουν για μια καλύτερη ζωή μακριά από την απειλή των εχθροπραξιών. Ο Ιμράν Μιρ, ένας 30χρονος επιχειρηματίας από το πακιστανικό Κασμίρ, δήλωσε ότι η παύση των συγκρούσεων είναι «πραγματικά ευπρόσδεκτη», καθώς οι κάτοικοι πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα σε κάθε σύγκρουση.
Στο ινδικό Κασμίρ, ο τοπικός κυβερνήτης Ομάρ Αμπντουλάχ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είδηση της εκεχειρίας, επισημαίνοντας ότι τώρα θα μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα την περίθαλψη και τη φροντίδα των τραυματιών.
Η επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης ξεκίνησε στις 22 Απριλίου, όταν ένοπλοι σκότωσαν 26 αμάχους σε τουριστικό αξιοθέατο στο ινδικό Κασμίρ. Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει την τζιχαντιστική ομάδα υπεύθυνη για την επίθεση, κατηγορία που η πακιστανική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά. Λίγες ημέρες αργότερα, οι επιθέσεις και οι αντεπιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους περίπου 60 θανάτους αθώων πολιτών.
Μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, το Πακιστάν επαναλειτούργησε τον εναέριο χώρο του, ενώ στην Ινδία πολλά αεροδρόμια παρέμειναν κλειστά για λόγους ασφαλείας. Η περιοχή παραμένει επιβαρυμένη από τις εντάσεις, με τους κατοίκους να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις συνέπειες των εχθροπραξιών.